Σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας

Πληροφορίες για την σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας

Πως γίνεται η σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας? Τι πρέπει να προσέξετε? Τι χρειάζεται?

Η σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας είναι απαραίτητη εργασία που χρειάζεται να γίνει όταν κάποιος νοικιάζει ή αγοράζει ένα σπίτι για να κατοικήσει. Υπάρχουν κουζίνες που περιλαμβάνουν τις εστίες (τα μάτια) και τον φούρνο. Ενώ υπάρχουν σπίτια που έχουν τα μάτια χωριστά από τον φούρνο.

"<yoastmark

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας πρέπει να γίνει από ηλεκτρολόγο.

Συνδεσμολογία και σωστή διατομή καλωδίων

Σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις και συνήθως παλιότερες, η παροχή της κουζίνας σε σπίτι (το καλώδιο δηλαδή που υπάρχει στον τοίχο για την σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας) πρέπει να έχει διατομή 6mm2 (τετραγ. χιλιοστά). Με απλά λόγια πρέπει να έχει ένα πάχος συγκεκριμένο που στην ηλεκτρολογική ορολογία ονομάζεται 6 καρέ ή τετ. χιλιοστά. Αν η κουζίνα είναι μονοφασική, θα πρέπει να υπάρχουν 3 καλώδια των 6 καρέ. Αν είναι τριφασική θα πρέπει να υπάρχουν 5 καλώδια των 6 καρέ.

Η σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας με καλώδιο 6 καρέ ασφαλίζεται στον πίνακα με ασφάλεια 20Α και διπολικό διακόπτη. Συσκευές μεγάλου φορτίου πρέπει να ασφαλίζονται με ασφάλεια και διπολικό διακόπτη. Ο λόγος είναι ότι ο διπολικός διακόπτης “διακόπτει”την φάση και τον ουδέτερο. Αντίστοιχα με τον θερμοσίφωνα, ηλιακό, συσκευές και πρίζες σε εξωτερικό χώρο.

Απαιτούμενα υλικά

  • Καλώδιο εύκαμπτο 2 m, διατομής 3*6 τχ ή 5*6 τχ ανάλογα με το αν είναι μονοφασική ή τριφασική
  • Μία κλέμμα διατομής 6 – 10 τχ για να ενώσουμε το καλώδιο της κουζίνας με το καλώδιο της παροχής μας

Διαδικασία για την σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας

  1. Κόβουμε το ρεύμα από τον πίνακα. Από τον διπολικό διακόπτη και την ασφάλεια
  2. Ελέγχουμε τα σχέδια αν η κουζίνα είναι καινούργια. Σε περίπτωση παλιάς κουζίνας, ελέγχουμε τις ενδείξης για το που πάνε τα καλώδια. Συνήθως υπάρχουν γράμματα όπως L1, L2, L3, N και το σήμα της γείωσης. Τα 3 πρώτα είναι οι φάσεις. Ν είναι ο ουδέτερος και η γείωση έχει το χαρακτηριστικό σήμα σαν τρίγωνο με γραμμές.
  3. Ενώνουμε το καλώδιο στην παροχή που βγαίνει από τον τοίχο με μια κλέμμα για καλώδια 6 καρέ αφού πρώτα ελέγχουμε με πολύμετρο ότι δεν έχει ρεύμα! (Μπορεί να έχουμε κατεβάσει λάθος ασφάλεια)
  4. Συνδέουμε την άλλη πλευρά του καλωδίου στον φούρνο ή εστία. Υπάρχουν 3 ειδών συνδέσεις. (Τριφασική, Διφασική, Μονοφασική). Οι αγωγοί των φάσεων έχουν συνήθως καφέ,κόκκινο,μαύρο χρώμα. Τα καλώδια του ουδετέρου μπορεί να έχουν γκρι η μπλε αγωγούς. Ο αγωγός της γείωσης είναι πάντα κίτρινος η πρασινο-κίτρινος. Προσοχή, μπορεί να υπάρχουν μεταλλικά ελάσματα που χρησιμοποιούνται ως γέφυρες.
  5. Ανάβουμε από τον πίνακα και ελέγχουμε με πολύμετρο στις επαφές ότι έχουμε σωστή τάση.

"<yoastmark

Ο ρόλος της γείωσης στην σύνδεση της κουζίνας

Όσον αφορά την σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας, το σημαντικότερο από όλα είναι να υπάρχει αγωγός γείωσης. Δηλαδή ένα από τα καλώδια να έχει πρασινοκίτρινο χρώμα και να συνδέεται με την γείωση στον πίνακα του σπιτιού. Συνήθως τα 3 καλώδια σε οικιακή εγκατάσταση έχουν χρώματα καφέ ή μαύρο ή κόκκινο που είναι η φάση, μπλε ή γκρι που είναι ο ουδέτερος και πρασινόκιτρινο που είναι η γείωση. Η έλλειψη αγωγού γείωσης είναι πολύ επικίνδυνη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο χρήστης από ηλεκτροπληξία.

Σε ότι αφορά την σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας, στις εγκαταστάσεις τις δεκαετίας του ’80 του ’70 αλλά και παλιότερα, η εγκατάσταση της γείωσης γινόταν με την σύνδεση σε σωλήνα του νερού που συνήθως βρισκόταν κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Έτσι από εκεί ένα καλώδιο έφευγε και πήγαινε στο χαλύβδινο κουτί διακλάδωσης της κουζίνας και στη συνέχεια στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτού του είδους εγκατάστασης, το καλώδιο γείωσης που συνδέεται με την κουζίνα είναι λεπτότερης διατομής από τις σημερινές προδιαγραφές του ΕΛΟΤ. Συνεπώς μην επιχειρήστε μόνοι σας την σύνδεση της κουζίνας! Ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο να κάνει έναν έλεγχο της γείωσης.

Να τονίσουμε επίσης ότι είναι απαραίτητο να διαθέτει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού, την απαραίτητη γείωση. Επιπρόσθετα να υπάρχει ρελέ διαρροής ή αντί-ηλεκτροπληξιακό ρελέ στον ηλεκτρικό σας πίνακα. Το τονίζουμε διότι πολλά παλιά σπίτια δεν έχουν γείωση από τον πίνακα προς την ηλεκτρική κουζίνα.

Το ρελέ διαρροής στον πίνακα
Το ρελέ διαρροής στον πίνακα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου στο 6939.83.26.08

Γιάννης Δενδρινός, ηλεκτρολόγος, τεχνικός αυτοματισμών

Λευκών Ορέων 19 – Ηλεκτρολόγος Χαλάνδρι

Δείτε μας στο χάρτη

Βρείτε μας στο Google my business

Βρείτε με στο Facebook

Διαβάστε τι είπαν πελάτες μας:

“O Γιάννης είναι πολύ εξυπηρετικός και αναλυτικός. Εξηγεί όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και μας αναλύει τι επιλογές έχουμε ανάλογα με το κόστος. Είναι πολύ επιμελής στην δουλειά του και συνεπής στους χρόνους. Νιώθουμε ασφάλεια να συνεργαζόμαστε μαζί του.”

Κώστας και Άννα, Οικία στο Πόρτο Ράφτη

“Αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα με το ρελέ διαρροής. Για την ακρίβεια, έπεφτε 3 φορές την ημέρα για διαφορετικό λόγο με αποτέλεσμα να φωνάξουμε τον Γιάννη. Μετά από 3 επισκέψεις, κατάφερε να εντοπίσει μια κακοτεχνία που υπήρχε σε μια σύνδεση στον τοίχο από κακοτεχνία προηγούμενων εργασιών. Με αναλυτικές εξηγήσεις και μεθοδικότητα, κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα διαρροής που υπήρχε.”

Αναστασία, Οικία στην Αγία Παρασκευή

“Είχαμε διάφορες εκκρεμότητες ηλεκτρολογικής φύσεως στο σπίτι μας. Δεν δούλευαν κάποιες ταινίες LED που μας εγκατέστησαν πρόσφατα σε ανακαίνιση. Θέλαμε να αλλάξουμε θερμοστάτη και να αλλάξουμε κάποιες πρίζες. Παρόλο που ήταν μικρές εργασίες, ο Γιάννης, με υπομονή και επιμέλεια έκανε όλες τις απαραίτητες εργασίες και λύσαμε τεχνικά μικρά προβλήματα. Είναι συνεπής και συνεννοήσιμος.”

Γιώργος, Οικία στην Αγία Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα άρθρα:

Πως να βάλω χρονοδιακόπτη στο θερμοσίφωνα;

Μονοφασικός πίνακας και κοστολόγιο

Πώς λειτουργεί ένας ηλεκτρικός φούρνος;

Όταν ρυθμίζετε τη θερμοκρασία στον ηλεκτρικό φούρνο είτε με τον μηχανικό διακόπτη είτε με τον ηλεκτρονικό πάνελ που διαθέτουν οι νέες συσκευές, ενεργοποιούνται αντιστάσεις μέσα στο φούρνο. Η ηλεκτρική ενέργεια θερμαίνει τις αντιστάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θερμαίνουν το μέταλλο που τα περιβάλλει. Οι φούρνοι διαθέτουν ανεμιστήρα για να φυσήξουν τον ζεστό αέρα γύρω από το εσωτερικό του φούρνου.

Μια σύντομη ιστορία του φούρνου

Ο φούρνος είναι μια συσκευή ή μια εγκατάσταση για την δημιουργία υψηλής θερμοκρασίας. Στον οικιακό χώρο δημιουργήθηκε από την εστία, τον ειδικό χώρο που χρησιμοποιούνταν εν είδει κουζίνας στους προϊστορικούς οικισμούς. Εκτός από την χρήση στη μαγειρική, μεγάλοι φούρνοι χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανία, καθώς και στη φανοποιΐα για την εκτέλεση συγκεκριμένου τύπου βαφών αυτοκινήτου. Η θέρμανση του φούρνου μπορεί να δημιουργηθεί με ηλεκτρισμό ή με φλόγα. Υπάρχουν και φούρνοι που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια.

Leave a comment