Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για την εγκατάσταση ενός θερμοστάτη Wifi. Τι απαιτείται, τι τύποι υπάρχουν και με τι κριτήρια να τον επιλέξετε.

Τι είναι ένας θερμοστάτης Wifi?

τοποθέτηση θερμοστάτη χώρου

Ένας θερμοστάτης Wifi είναι ένα θερμοστάτης που συνδέεται με το Wifi του χώρου και επιτρέπει την ρύθμιση της θέρμανσης εξ αποστάσεως από εφαρμογή σε κινητό.

Τι απαιτείται για την εγκατάσταση ενός θερμοστάτη Wifi?

τοποθέτηση θερμοστάτη χώρου

Για την εγκατάσταση δεν απαιτείται κάτι διαφορετικό από έναν κλασικό θερμοστάτη. Μετά την τοποθέτηση του θερμοστάτη, εγκαθίσταται μια εφαρμογή σε κινητό που επιτρέπει την χρήση της θέρμανσης εξ’ αποστάσεως. H εγκατάσταση ενός θερμοστάτη Wifi πραγματοποιείται από έναν ηλεκτρολόγο.

Τι θερμοστάτη Wifi να επιλέξω?

Υπάρχουν πολλοί θερμοστάτες Wifi στην αγορά. Σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή του θερμοστάτη είναι οι εξής:
Η ευκολία της εγκατάστασης της εφαρμογής
1. Αν χρειάζεστε θερμοστάτη 2 εντολών (για boiler και θέρμανση)
2. Αν αποτελείται από 1 ή 2 μέρη
3. Αν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης από πολλά κινητά
4. Αν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και χωρίς Wifi
5. Πόσο εύχρηστη είναι η εφαρμογή
6. Το κόστος της συσκευής
7. Η υποστήριξη & εξυπηρέτηση πελατών από την εταιρεία που το παράγει.

Γιατί να επιλέξετε έναν θερμοστάτη Wifi?

Ο λόγος που επιλέγετε έναν θερμοστάτη με δυνατότητα διασύνδεσης μέσω Wifi είναι για να μπορείτε να ενεργοποιήσετε την θέρμανση εξ’ αποστάσεως είτε για να βρείτε το σπίτι ή τον χώρο ζεστό, είτε γιατί έχετε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα τύπου Rbnb έτσι ώστε να χειρίζεστε εσείς την θέρμανση και όχι ο πελάτης. Προσφέρει έλεγχο εξ’ αποστάσεως, ασφάλεια και οικονομία. Σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνεται η τοπική χρήση αν δεν το επιθυμείτε.

Τι τύποι συνδέσεων υπάρχουν στους θερμοστάτες Wifi?

Η εγκατάσταση και η σύνδεση δεν διαφέρει σε κάτι από τους κλασικούς θερμοστάτες. Υπάρχουν θερμοστάτες συμβατικών εγκαταστάσεων (με τάση 230V) και θερμοστάτες που λειτουργούν με καλώδιο BUS. Το σήμα BUS παράγεται από τους νέους τύπους καυστήρων και συνήθως οι οι θερμοστάτες BUS διατίθενται από την ίδια εταιρεία που παρέχει τον καυστήρα.

Είτε έχετε θέρμανση με αέριο, πετρέλαιο ή ηλεκτρική θέρμανση, όλοι οι θερμοστάτες μπορούν να ταιριάξουν σε αυτούς τους τύπους θέρμανσης.
Οι περισσότερες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα έχουν είτε ένα σήμα 230V, είτε μια ξηρή επαφή. Η ξηρή επαφή είναι μια εντολή με μικρή ή καθόλου τάση. Συνεπώς μια μεγάλη γκάμα θερμοστατών υποστηρίζει μια ή παραπάνω επαφή μέχρι 230V.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν ηλεκτρολόγο.

Προτάσεις για θερμοστάτη Wifi

O Θερμοστάτης RDS110 της Siemens προσφέρει πολλές δυνατότητες όπως εύκολη εγκατάσταση σε εφαρμογή, δυνατότητα πολλαπλών χρηστών, επιλογή απενεργοποίησης η περιορισμένης χρήσης τοπικά (για σπίτια Rbnb), προγραμματισμό εβδομαδιαίο και διπλής ενεργείας. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Siemens

O Θερμοστάτης TADO έχει το πλεονέκτημα ότι διαχωρίζεται σε 2 μονάδες. Το ένα μέρος τοποθετείται στο σημείο που είχατε τον παλιό θερμοστάτη. Ενώ το άλλο μέρος είναι φορητό. Ελέγχεται από τα 2 μέρη. Το φορητό μέρος μετράει την θερμοκρασία τοπικά όπου βρίσκεστε. Εύκολο στην εγκατάσταση, απλός και με εύχρηστη εφαρμογή. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα TADO

O θερμοστάτης Wifi Netatmo της Legrand χαρακτηρίζεται από την ευκολία χρήσης και εγκατάστασης. Παράγεται σε 2 εκδοχές, χωνευτός ή επίτοιχος. Δέχεται επιπλέον φωνητικές εντολές. Έχει υψηλή αισθητική. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Legrand

Ο θερμοστάτης NEST της Google, πέρα από το κορυφαίο design, παρέχει την δυνατότητα ελέγχου πολλαπλών συσκευών πέρα της θέρμανσης. Προσοχή στην σύνδεση του, απαιτείται ειδική ηλεκτρολογική επέμβαση στην Ελλάδα γιατί διαθέτει μόνο ξηρές επαφές. Πληροφορίες για τον NEST

Μετατροπή κλασικού θερμοστάτη σε Wifi

Υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής ενός οποιοδήποτε θερμοστάτη που δεν είναι Wifi σε Wifi. Πως? Η πρακτική λύση είναι απλή με έναν περιορισμό. Εγκαθιστώντας μια συσκευή ελέγχου Wifi ή ρελέ wifi που επιτρέπει να εκλέξετε οποιαδήποτε συσκευή μέσω Wifi. Με μια απλή τροποποίηση της εγκατάστασης, και εγκαθιστώντας ένα ρελέ που ελέγχεται μέσω Wifi το οποίο θα ανάβει η σβήνει την παροχή της θέρμανσης πριν η μετά τον υπάρχον θερμοστάτη. Ο περιορισμός είναι ότι θα πρέπει να έχει προ-ρυθμιστεί ο θερμοστάτης στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Ο λόγος που θα επιλέξετε αυτήν την δυνατότητα είναι αν δεν θέλετε να αλλάξετε θερμοστάτη γιατί αφενός το περιορίζει ο καυστήρας ή αισθητικά ταιριάζει με τον χώρο (πχ είναι χωνευτός) ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μελετηθεί αν συμφέρει η αγορά ενός θερμοστάτη Wifi.

Για αυτήν την δυνατότητα και γενικά για έλεγχο συσκευών μέσω Wifi, συνιστάται η χρήση προϊόντων της Shelly. Προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων διαχείρισης μέσω Wifi.

Αν ενδιαφέρεστε για έλεγχο συσκευών μέσω Wifi, διαβάστε το σχετικό άρθρο

Τι είπαν οι πελάτες

Φόρμα επικοινωνίας

    Επικοινωνία

    Γιάννης Δενδρινός | Ηλεκτρολόγος | Τεχνικός αυτοματισμών

    Λευκών Ορέων 19 – Χαλάνδρι

    Βρείτε με στο Google my business

    Find me on Facebook

    Σχέδια συνδεσμολογίας

    Σχέδιο σύνδεσης του RDS110 – Siemens

    H φάση τοποθετείται στην επαφή L. Οι 2 επαφές που υπάρχουν είναι βραχυκυκλωμένες εσωτερικά

    Ο ουδέτερος Ν τοποθετείται στην επαφή (N). Οι 2 επαφές που υπάρχουν είναι βραχυκυκλωμένες εσωτερικά.

    Η εντολή προς τον καυστήρα, λέβητα η συσκευή συνδέεται στην επαφή Q14

    Ο θερμοστάτης στην συσκευασία του έχει βραχυκυκλωμένες τις επαφές L & Q11. Την κρατάτε αν ο καυστήρας λειτουργεί με 230V. Εναλλακτικά την αφαιρείτε. Για περιπτώσεις ξηρής επαφής.

    Στην περίπτωση χρήσης boiler ή 2ης συσκευής, η εντολή συνδέεται στην επαφή Q24

    Οι επαφές X1, M, X2 αφορούν εξωτερικό θερμόμετρο ή διακόπτη εισόδου

    Σε κάθε περίπτωση, η σύνδεση πρέπει να γίνεται από ηλεκτρολόγο

    Σχέδιο σύνδεσης του TADO

    H φάση (L) τοποθετείται στην επαφή COM (3η)

    Η εντολή τοποθετείται στην επαφή ΝΟ (1η)

    Ο ουδέτερος Ν δεν εγκαθίσταται. Ο θερμοστάτης λειτουργεί με μπαταρία

    Δεν υπάρχει δυνατότητα 2ης εντολής. Οι τελευταίες 3 επαφές είναι ξηρές επαφές.

    Σχέδιο σύνδεσης του ΝΕΤΑΤΜΟ

    Πίνακας περιεχομένων

    Leave a comment