Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο?

Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο και τι εφαρμογές υπάρχουν

Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο και τι θα κοστίσει ?

Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο? Αυτό το άρθρο προκύπτει από μια προσφορά για την μετατροπή ενός μικρού διαμερίσματος σε έξυπνο σπίτι. Αυτό το έξυπνο σπίτι θα χρησιμοποιηθεί για ενοικίαση μέσω Airbnb. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι εργασίες μπορούμε να κάνουμε για να μετατρέψουμε την οικία μας σε έξυπνο σπίτι  σε σχετικά διαχειρίσιμο κόστος.

1. Ο σκοπός του να κάνω το σπίτι μου έξυπνο

Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο?
Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο?

Αρχικά γιατί να κάνω το σπίτι μου έξυπνο; Αν δεν έχετε κάποιες από τις παρακάτω ανάγκες, δεν συντρέχει λόγος να μπείτε σε έξοδα. Εκτός αν είστε λάτρεις των gadgets, η μετατροπή σε έξυπνο σπίτι γίνεται για να εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες. Δείτε μερικά από τα παρακάτω παραδείγματα – ερωτήσεις:

  • Έχω κλείσει τον θερμοσίφωνα?
  • Έχω σβήσει τον φούρνο?
  • Έχω κλείσει όλα τα φώτα ή καίνε τζάμπα?
  • Ο παππούς ή η γιαγιά θα έχει κλείσει τα μάτια?
  • Ο παππούς ή η γιαγιά δεν μπορούν να ανάψουν το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα
  • Μήπως έχει συμβεί κάτι κακό και έχει πάρει φωτιά?
  • Μήπως έχει διαρροή νερού?
  • Στην περίπτωση ενοικιαστών τύπου Airbnb, έκλεισαν όλα τα φώτα? Τον φούρνο? Τον θερμοσίφωνα?
  • Τι γίνεται με την κατανάλωση? Πόσο θα πληρώσω αυτόν τον μήνα?
  • Αν γίνει παραβίαση, θα το πάρω χαμπάρι?
  • Μπορώ να ανάβω την θέρμανση πριν φτάσω να βρω το σπίτι ζεστό? (η κρύο για την ψύξη)

Όπως θα καταλάβατε, αν ταυτίζεστε με μια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε όντως χρειάζεστε κάτι από όλα αυά που προσφέρει το έξυπνο σπίτι. Όλα ξεκινούν από μια ανάγκη.

Στο παρακάτω παράδειγμα μας, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να μετατρέψει ένα μικρό διαμέρισμα που διαθέτει σε ενοικιαζόμενο μέσω πλατφόρμας και οι ανάγκες του ήταν οι εξής:

  • Να είναι ήσυχος ότι φεύγοντας οι πελάτες θα έχουν κλείσει τα πάντα. (η δεν θα έχουν ξεχάσει κάτι αναμμένο)
  • Να υπάρχει ασφάλεια και οικονομία στην κατανάλωση. Κυρίως από το κλιματιστικό και τον θερμοσίφωνα
  • Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή που ο φούρνος, τοστιέρα μείνουν αναμμένα να μπορεί να έχει γνώση για αυτά.

2. Τι επιλογές υπάρχουν

Οι ανάγκες του ιδιοκτήτη συνοψίζονται στις εξής λύσεις:

  • Η εγκατάσταση ενός αυτοματισμού στον πίνακα και ενός καρτοδιακόπτη (διακόπτης με κάρτα σαν τα δωμάτια των ξενοδοχείων). Κατά την αναχώρηση του πελάτη, θα πάρει το κλειδί που θα είναι συνδεδεμένο στην κάρτα και αυτομάτως όλες οι πρίζες, φώτα και συσκευές στο σπίτι θα σβήσουν. Εκτός από το ψυγείο. Ο καρτοδιακόπτης είναι συνδεδεμένος με τον αυτοματισμό στον πίνακα.
  • Η εγκατάσταση στον πίνακα, ενός αυτοματισμού που θα σβήνει τον θερμοσίφωνα μετά από ένα χρονικό διάστημα που ρυθμίζουμε. (από 10 λεπτά έως μια ώρα). Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε οικονομία και ασφάλεια. Ο θερμοσίφωνας δεν μένει αναμμένος με τις ώρες αφενός, και δεν υπάρχει κίνδυνος να καεί ο θερμοστάτης αφετέρου. (με συνέπεια να “σκάσει”)
  • Η εγκατάσταση ενός αυτοματισμού κοντά στο κλιματιστικό όπου όταν ανοίξει το παράθυρο ο χρήστης, το κλιματιστικό θα σβήνει μετά από ένα λεπτό. Αυτή η χρονική απόκλιση έχει σκοπό να μην “αναβο-σβήνει” κάθε λίγο το κλιματιστικό. Με αυτό επιτυγχάνουμε άσκοπη χρήση του κλιματιστικού με παράθυρα ανοιχτά το καλοκαίρι.
  • Η εγκατάσταση ενός ανεξάρτητου ανιχνευτή μονοξειδίου στο ταβάνι της κουζίνας. Δεν απαιτεί καλωδίωση. Λειτουργεί με μπαταρία σαν συναγερμό. Η εγκατάσταση ενός ανιχνευτή θερμοκρασίας πάνω από τα μάτια της κουζίνας όπου σε περίπτωση που αυξηθεί υπερβολικά η θερμοκρασία (πχ πάνω από 70 βαθμούς) θα μας ειδοποιήσει στο κινητό με WiFi. Σε αυτό το σημείο προστατευόμαστε από πιθανή πυρκαγιά.

3. Απαιτούμενα υλικά και εργασίες

α) Εγκατάσταση Καρτοδιακόπτη

Τοποθέτηση ενός καρτοδιακόπτη στην είσοδο πάνω από τους υπάρχοντες διακόπτες φωτισμού. Ο καρτοδιακόπτης θα συνδεθεί ενσύρματα με ένα ειδικό ρελέ που θα απενεργοποιεί όλα τα φορτία του σπιτιού. Το ειδικό ρελέ θα τοποθετηθεί στον ηλεκτρικό πίνακα με ένα ρελέ φορτίου. (Σαν να κατεβάζουμε τον γενικό διακόπτη) Η όδευση του καλωδίου θα γίνει μέσα σε λευκό κανάλι εξωτερικά. Ο διακόπτης απέχει 10m από τον πίνακα.

Βρείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες για αυτόν τον αυτοματισμό σε άλλο άρθρο.

Kόστος υλικών: 160ευρώ με το ΦΠΑ (οι τιμές έτσι όπως διαμορφώνονται στις 15.01.2020)

Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο?
Καρτοδιακόπτης για τον έλεγχο των ηλεκτρολογικών από την είσοδο

β) Αυτοματισμός θερμοσίφωνα

Αυτοματισμός για την χρήση του θερμοσίφωνα μέσω wifi, με χρονοδιακόπτη είτε για να δουλεύει προκαθορισμένες ώρες, είτε για να σβήνει αυτόματα. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο.

Δείτε αναλυτικά το σχετικό άρθρο για τον αυτοματισμό θερμοσίφωνα. Όλες οι εκδοχές και το κόστος των υλικών

Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο?
Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο?

γ) Αυτοματισμός κλιματιστικού

Εγκατάσταση ενός κουτιού πάνω ή κάτω από το κλιματιστικό που θα περιλαμβάνει ένα χρονικό και θα συνδέεται με μια παγίδα στο παράθυρο.

Kόστος υλικών: 40 ευρώ με το ΦΠΑ (οι τιμές έτσι όπως διαμορφώνονται στις 15.01.2020)

δ) Αισθητήρας θερμοκρασίας στον πάγκο

Εγκατάσταση ένας αισθητήρα θερμοκρασία στο κάτω μέρος του πάγκου πάνω από τις συσκευές που πιθανών μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά όπως τοστιέρα, μάτια. Αυτός ο αισθητήρας μετράει θερμοκρασία και υγρασία. Προγραμματίζεται έτσι ώστε αν περάσει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία ο περιβάλλον χώρος να ειδοποιήσει μέσω WiFi τον χρήστη μέσα από εφαρμογή. Παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης (σε άλλη φάση) ενός συναγερμού, σειρήνας ή συσκευής πυρόσβεσης. Παράλληλα μπορεί να εγκατασταθεί αυτονόμος ανιχνευτής καπνού ή μονοξειδίου στο ταβάνι ο οποίος χτυπάει με ενσωματωμένη σειρήνα.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους αισθητήρες και έλεγχο μέσω Wifi

Κόστος υλικών: 40 ευρώ με το ΦΠΑ (οι τιμές έτσι όπως διαμορφώνονται στις 15.01.2020)

Σε ότι αφορά το κόστος της εργασίας για όλα τα παραπάνω εντός Αττικής και για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι στα 372 ευρώ συμπ. ΦΠΑ. Αυτή η τιμή είναι για αυτήν την περίπτωση και δύναται να διαφοροποιηθεί διότι για κάθε εφαρμογή τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου στο 6939.83.26.08

Γιάννης Δενδρινός, ηλεκτρολόγος, τεχνικός αυτοματισμών

Λευκών Ορέων 19 – Χαλάνδρι

Δείτε μας στο χάρτη

Βρείτε μας στο Google my business

Βρείτε μας στο Facebook

Διαβάστε τι είπαν πελάτες μου:

“O Γιάννης είναι πολύ εξυπηρετικός και αναλυτικός. Εξηγεί όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και μας αναλύει τι επιλογές έχουμε ανάλογα με το κόστος. Είναι πολύ επιμελής στην δουλειά του και συνεπής στους χρόνους. Νιώθουμε ασφάλεια να συνεργαζόμαστε μαζί του.”

Κώστας και Άννα, Οικία στο Πόρτο Ράφτη

“Αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα με το ρελέ διαρροής. Για την ακρίβεια, έπεφτε 3 φορές την ημέρα για διαφορετικό λόγο με αποτέλεσμα να φωνάξουμε τον Γιάννη. Μετά από 3 επισκέψεις, κατάφερε να εντοπίσει μια βλάβη που υπήρχε σε μια σύνδεση στον τοίχο από κακοτεχνία προηγούμενων εργασιών. Με αναλυτικές εξηγήσεις και μεθοδικότητα, κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα διαρροής που υπήρχε.”

Αναστασία, Οικία στην Αγία Παρασκευή

“Είχαμε διάφορες εκκρεμότητες ηλεκτρολογικής φύσεως στο σπίτι μας. Δεν δούλευαν κάποιες ταινίες LED που μας εγκατέστησαν πρόσφατα σε ανακαίνιση. Θέλαμε να αλλάξουμε θερμοστάτη και να αλλάξουμε κάποιες πρίζες. Παρόλο που ήταν μικρές εργασίες, ο Γιάννης, με υπομονή και επιμέλεια έκανε όλες τις απαραίτητες εργασίες και λύσαμε τεχνικά μικρά προβλήματα. Είναι συνεπής και συνεννοήσιμος.”

Γιώργος, Οικία στην Αγία Παρασκευή

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Δείτε περισσότερα άρθρα:

Κρυφός φωτισμός led

Μονοφασικός πίνακας και κοστολόγιο