Τι περιλαμβάνει η εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου? Η ερώτηση είναι πλέον επίκαιρη καθώς η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτατα. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε το κόστος μιας εγκατάστασης ανά περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα: Eγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τι πρέπει να υπολογίσετε για την εγκατάσταση του ηλεκτρικού φορτιστή

 1. Κόστος υλικών ηλεκτρολογικής εγκατάστασης φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου
 2. Κόστος εργασίας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος
 3. Κόστος παρελκόμενων για τον έλεγχο ή διαχείριση της φόρτισης
 4. Κόστος τροποποίησης ΥΔΕ (Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη)
 5. Κόστος ηλεκτρικού φορτιστή

Φορητός φορτιστή 3,7kW

Σε αυτήν την περίπτωση, υποθέτουμε ότι θα κάνετε χρήση του φορτιστή που σας παρέχεται με το ηλεκτρικό όχημα όπως φαίνεται παρακάτω:

Αυτός ο φορτιστής που συνήθως παρέχεται με το αυτοκίνητο, συνδέεται από την μία με το αμάξι και από την άλλη σε μια απλή πρίζα σούκο.

Σταθμός φόρτισης 7Κw μονοφασικός

Σε αυτήν την περίπτωση υποθέτουμε ότι αγοράζετε έναν μόνιμο μονοφασικό φορτιστή 7 kW όπως ο παρακάτω:

Υποθέτουμε ότι στο parking ενός σπιτιού θέλουμε να εγκατασταθεί o επιτοίχιος μόνιμος φορτιστής ο οποίος θα εγκατασταθεί μέσα σε μεταλλικό ερμάριο με κλειδί. Βρίσκεται στα 20m από τον κεντρικό πίνακα του σπιτιού. Δίπλα στον φορτιστή θα εγκατασταθεί ηλεκτρικός πίνακας στεγανός που κλειδώνει με όλες τις απαραίτητες διατάξεις όπως ορίζει ο κανονισμός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Μεταβείτε στην σελίδα πακέτα εγκατάστασης

Σταθμός φόρτισης τριφασικού ηλεκτρικού φορτιστή 11 kW

Σε αυτήν την περίπτωση υποθέτουμε ότι αγοράζετε έναν μόνιμο τριφασικό φορτιστή 11kW όπως ο παρακάτω:

Υποθέτουμε ότι στο parking ενός σπιτιού θέλουμε να εγκατασταθεί o επιτοίχιος μόνιμος φορτιστής ο οποίος θα εγκατασταθεί μέσα σε μεταλλικό ερμάριο με κλειδί. Βρίσκεται στα 20m από τον κεντρικό πίνακα του σπιτιού. Δίπλα στον φορτιστή θα εγκατασταθεί ηλεκτρικός πίνακας στεγανός που κλειδώνει με όλες τις απαραίτητες διατάξεις όπως ορίζει ο κανονισμός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Μεταβείτε στην σελίδα πακέτα εγκατάστασης

Πόσο κοστίζουν τα υλικά και η εργασία για την διαχείριση φόρτισης?

Το σύστημα διαχείρισης της ηλεκτρικής φόρτισης σας χρειάζεται στην περίπτωση που επιθυμείτε ο φορτιστής να μειώνει την ένταση της φόρτισης ώστε να μην υπερφορτωθεί η εγκατάσταση ενώ ανοίγετε άλλα φορτία στο σπίτι. Για παράδειγμα: αν ανοίξετε όλες τις συσκευές όπως φούρνο, κλιματιστικά και θερμοσίφωνα σε μια μονοφασική εγκατάσταση 32Α (8kVA), πιθανών με την μέγιστη ένταση στην χρήση του φορτιστή, να “πέσει” η γενική ασφάλεια.

Για να αποφύγετε αυτήν την συνθήκη, υπάρχουν 2 λύσεις:

Διαχειριστής φορτίου ή Power Boost ή Dynamic Load Management

Συνεπώς για να μην ελέγχετε “πρακτικά” την εγκατάσταση, το σύστημα διαχείρισης φορτίου κάνει αυτόματα την εργασία του να μειώσει την ένταση του φορτιστή, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο:

Κάθε φορτιστής υποστηρίζει διαφορετική συσκευή διαχείρισης φορτίου. Για παράδειγμα, ένας φορτιστής της εταιρείας GARO, που λειτουργεί μονοφασικά, υποστηρίζει έναν διαχειριστή φορτίου GNM1D-RS485 που παράγεται από την ίδια εταιρεία. Δείτε πως είναι εγκατεστημένο στον πίνακα όπως φαίνεται σε βίντεο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συσκευή σαν 3 ασφάλειες που τοποθετείται στον πίνακα και συνδέεται με ειδικό καλώδιο ανεστραμμένου τύπου ή UTP με τον φορτιστή.

Μεταβείτε στην σελίδα πακέτα εγκατάστασης

Χειροκίνητος έλεγχος μέσω συσκευής ελέγχου κατανάλωσης μέσω εφαρμογής Wifi

Σε αυτήν την περίπτωση, τοποθετείται μια συσκευή ελέγχου και παρακολούθησης της κατανάλωσης (kW/h) της συνολικής εγκατάστασης. Καθώς ανάβετε τα φορτία και τον φορτιστή, παρακολουθείτε μέσω κινητού σε εφαρμογή την κατανάλωση. (ακόμα και τα Volt, Amper, kW). Λειτουργεί σαν ένας κοινός ψηφιακός μετρητής ο οποίος είναι και Wifi. Οπότε θα γνωρίζετε πότε να μειώσετε την ένταση φόρτισης από την εφαρμογή ελέγχου του φορτιστή που έτσι και αλλιώς διαθέτουν.

Επιπρόσθετα, σας δίνει την δυνατότητα καταγραφής της κατανάλωσης σε ιστορικό cloud.

Με αυτήν την συσκευή μπορείτε, από την ίδια εφαρμογή, να εκλέξετε και ένα φορτίο μέσω Wifi. (πχ. φωτισμό, θερμοσίφωνα ή οτιδήποτε άλλο)

Θα πρέπει να υπάρχει Wifi στον χώρο του πίνακα.

H παρακολούθηση της κατανάλωσης όπως φαίνεται στην εφαρμογή στην παρακάτω εικόνα:

Πρόκειται για έναν μετρητή της εταιρείας Shelly


Τι είπαν οι πελάτες μου

Stefanos PolitisStefanos Politis
07:59 16 Feb 24
Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από την εγκατάσταση έξυπνων θερμοστατών. Όπως αποδεικνύεται και από την αρθρογραφία του, ο κύριος Δενδρινός είναι βαθύς γνώστης των σύγχρονων έξυπνων συστημάτων ενώ κατά την τοποθέτηση επέδειξε επιμέλεια και σχολαστικότητα που δεν βρίσκεις εύκολα στον μέσο ηλεκτρολόγο. Συστήνεται ανεπιφύλακτα για κάθε είδους ηλεκτρολογική εργασία καθώς μπορεί να ανταπεξέλθει και να βρει λύσεις σε όποια τεχνική δυσκολία ή άλλη ανάγκη παρουσιαστεί τηρώντας τις σχετικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ποιότητας.
Ioanna MarinouIoanna Marinou
19:10 05 Feb 24
Εξαιρετική δουλειά και άμεση εξυπηρέτηση. Αυτοματοποιησαμε τη λειτουργία του θερμοσίφωνα και συμμαζέψαμε και όλες τις κακοτεχνίες του ηλεκτρικού πίνακα.
Sofia KamaritiSofia Kamariti
15:29 16 Jan 24
Ο κύριος Δενδρινος είναι άψογος επαγγελματίας και ταυτόχρονα συνεπής,ευγενικός και προσιτός άνθρωπος.Νικος Νέα Ερυθραία.
Dimitris EftychiakosDimitris Eftychiakos
13:55 10 Jan 24
Ο κος ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ αποτελεί μια θετική ΕΚΠΛΗΞΗ στον χώρο των τεχνικών ΓΙΑΤΙ είναι ευγενής, συνεπής, γνωστής του αντικειμένου του, με μέθοδο &στοχευμένος στην επίτευξη του αποτελέσματος και σωστός στην οικονομική συναλλαγη μας.
Sotiris LeventisSotiris Leventis
14:13 08 Jan 24
Πολύ αξιόπιστος επαγγελματίας, μεπροσοχή στη λεπτομέρεια.
Anneta PapathanassiouAnneta Papathanassiou
18:20 31 Oct 23
Πολύ καλός ο Γιάννης Δενδρινός εξαιρετική δουλειά στη τοποθέτηση του απορροφητήρα. Σε ντουλάπι και με αρκετή δυσκολία. Βρήκε λύση και η δουλειά έγινε επαγγελματικά και γρήγορα.
Lambros ProtopapasLambros Protopapas
09:02 03 Jun 23
Έφερε άψογα εις πέρας μια τριφασική εγκατάσταση οικιακού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου Tesla (Tesla wall connector) στα 11kw τριφασικό. Ήταν η πρώτη του εγκατάσταση Tesla σε σπίτι με πολύπλοκη ηλεκτρολογική εγκατάσταση λόγω ύπαρξης θερμοσυσωρευτων. Ήταν μια αρκετά δύσκολη εγκατάσταση την οποία εκτέλεσε με πολύ ευσυνειδησία.Γενικα, παρά πολύ ευσυνείδητος, καλες/λογικές τιμές και παρά πολύ συννενοήσιμος. Έχει καλή εμπειρία και ο στόχος του είναι η σωστή λύση. Επίσης, έχει ένα βοηθό, ο Αλέξανδρος, ο οποίος είναι ένα παρά πολύ καλό παιδί, της ίδιας νοοτροπίας.Το μόνο που θα ζητούσα, είναι λίγο καλύτερη οργάνωση, και να αγχώνεται λιγότερο.Σε λίγες μερες θα ανεβάσω και φωτογραφίες.Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ!
js_loader

Φόρμα επικοινωνίας


  Λογαριασμοί Κατάθεσης:

  ALPHA BANK
  GR45 0140 3600 3600 0200 2011 215 – ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΩΜΑ
  ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  GR42 0171 6090 0066 0913 6656 011 – ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΩΜΑ
  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  GR76 0110 1780 0000 1780 0966 958 – ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΩΜΑ

  Με την κατάθεση, θα λάβετε το νόμιμο παραστατικό. (Τιμολόγιο ή Απόδειξη)

  Παρακαλώ να αναφέρετε στην αιτιολογία το ονοματεπώνυμο σας.

  Δενδρινός Ιωάννης | ΑΦΜ: 047680723 | ΔΟΥ Χολαργού | Λευκών Ορέων 19 Χαλάνδρι

  Ο Γιάννης Δενδρινός είναι τεχνικός αυτοματισμών και ηλεκτροτεχνίτης. Πιστοποιημένος εγκαταστάτης οικιακών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Έχει εκπονήσει πολλαπλές εγκαταστάσεις σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αυτοματισμών για έλεγχο μέσω Wifi και ηλεκτρολογικά έργα τα τελευταία 20 χρόνια.

  Χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα

  Διαβάστε το άρθρο και μάθετε περισσότερα για την προστασία από υπερτάσεις της οικιακής εγκατάστασης ή του φορτιστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

  Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ για Εγκατάσταση Υποδομών Επαναφόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων

  Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος

  Πως να επιλέξω φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου?

  Leave a comment