Πόσο κοστίζει η αλλαγή ηλεκτρολογικού πίνακα ?

Πόσο κοστίζει η αλλαγή ηλεκτρολογικού πίνακα ?

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον ηλεκτρολογικό πίνακα ως τον εγκέφαλο της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Στον ηλεκτρικό πίνακα καταλήγει το καλώδιο τροφοδοσίας από τον μετρητή της ΔΕΗ (από την ΔΕΗ δηλαδή) και από αυτόν ξεκινούν όλες οι “γραμμές” (καλώδια) προς τις πρίζες, διακόπτες και φωτιστικά. Ο πίνακας τοποθετείται σε κεντρική θέση του κτιρίου ή του διαμερίσματος. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε αναλυτικά το κόστος για την αλλαγή ηλεκτρολογικού πίνακα.

1. Ηλεκτρολογικός πίνακας ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ή ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ?

Ο μονοφασικός πίνακας είναι ένας πίνακας που τροφοδοτείται από μία ΦΑΣΗ, ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΑΙ ΓΕΙΩΣΗ.

Ο τριφασικός πίνακας είναι ένας πίνακας που τροφοδοτείται από τρεις ΦΑΣΕΙΣ, ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΑΙ ΓΕΙΩΣΗ.

Πόσο κοστίζει η αλλαγή ηλεκτρικού πίνακα;
Πόσο κοστίζει η αλλαγή ηλεκτρικού πίνακα; ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

Συνήθως ο ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ πίνακας έχει μια γενική ασφάλεια ενώ ο ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ πίνακας έχει 3 γενικές ασφάλειες. Ο τριφασικός πίνακας είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος και έχει περισσότερες ασφάλειες καθώς όλα τα φορτία μοιράζονται σε περισσότερες ασφάλειες.

Τα παραπάνω αφορούν οικιακές εγκαταστάσεις και μικρούς επαγγελματικούς χώρους. Εννοείται πως ένας χώρος εστίασης ή ένας φούρνος που έχουν περισσότερα μηχανήματα μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερους ηλεκτρικούς πίνακες.

Παρακάτω θα βρείτε ενδεικτικές φωτογραφίες από έναν μονοφασικό και έναν τριφασικό πίνακα.

2. Ηλεκτρολογικός πίνακας ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ –  Υπολογισμός κόστους

 

Το διαμέρισμα που κατοικώ έχει 3 ασφάλειες για όλο το σπίτι 100 τμ. Στις παλιές εγκαταστάσεις, όλα τα φορτία (πρίζες και φώτα) μοιραζόντουσαν σε λίγες ασφάλειες. Πλέον,  στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, διαχωρίζονται (η θα έπρεπε) τα φώτα από τις πρίζες. Επιπρόσθετα, για τα “μεγάλα” φορτία όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια, κλπ τοποθετούνται αποκλειστικές γραμμές. Η γραμμή είναι τα καλώδια που ταξιδεύουν από τις ασφάλειες προς την κάθε κατανάλωση η φορτίο. Για παράδειγμα, μια ασφάλεια 16Α τροφοδοτεί και προστατεύει ένα καλώδιο διατομής 2,5 καρέ που τροφοδοτεί ένα πλυντήριο. Λέμε ότι έχουμε μια γραμμή αποκλειστικά για το πλυντήριο. (και κατ’επέκταση και μια ασφάλεια ξεχωριστή)

Άρα σχετικά με τις επιμέρους ασφάλειες, πρέπει να μετρήσετε πόσες ασφάλειες έχει ο πίνακας.

Οι τιμές έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα (κατά την σύνταξη του άρθρου 29.12.2019 και ανάλογα με τον προμηθευτή) έχουν ως εξής:

Για τον γενικό έλεγχο και προστασία:

Έναν διπολικό γενικό διακόπτη … 6,5 ευρώ

Μια γενική ασφάλεια 32Α … 3,2 ευρώ

Έναν διακόπτη διαρροής 40Α/30mA … 30 ευρώ

Μια ενδεικτική λυχνία … 3 ευρώ

Για θερμοσίφωνα και κουζίνα

Δυο διπολικούς διακόπτες 40Α … 6,47 ευρώ x 2 = 12,94 ευρώ

Δυο ασφάλειες (25Α και 20Α) για κουζίνα και θερμοσίφωνα … 3,10 x 2 = 6,2 ευρώ

Δυο λυχνίες για τα παραπάνω … 3 ευρώ x 2 = 6 ευρώ

Για τα φορτία

Ασφάλειες 10Α ή 16Α … 3 ευρώ x 3 τεμάχια (για το παράδειγμα μου) = 9 ευρώ

Διάφορα άλλα εξαρτήματα όπως μια γέφυρα, καλώδια για σύνδεση, καλύμματα … 10 ευρώ

Το σύνολο είναι 86,84 ευρώ με το ΦΠΑ χωρίς το κόστος του πίνακα. (πλαστικό η μεταλλικό κουτί εντοιχισμένο ή επίτοιχο στον τοίχο που υποδέχεται τις ασφάλειες). Αυτό το ποσό μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την ποιότητα και την εταιρεία που τα κατασκευάζει.

Η εργασία στοιχίζει από 100 έως 120 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) ανάλογα με τον όγκο της δουλειάς, τον πίνακα, κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εργασίες πρέπει να πραγματοποιούνται από ηλεκτρολόγο και στην παραπάνω παρουσίαση ΔΕΝ προτείνω σε καμία περίπτωση να κάνετε μόνοι σας τις εργασίες. Είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα όπου πρέπει να υπολογιστούν παράμετροι όπως το τι ασφάλειες θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τα καλώδια στην εγκατάσταση και τα φορτία.

 

3. Ηλεκτρολογικός πίνακας με τριφασική παροχή

1o ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

Πόσο κοστίζει η αλλαγή ηλεκτρικού πίνακα για την περίπτωση τριφασικού πίνακα.

Ένας τριφασικός πίνακας πρέπει να διαθέτει τα εξής βάση του ΕΛΟΤ:

Για τον γενικό έλεγχο και προστασία:

Έναν τριπολικό γενικό διακόπτη 40Α ή 63Α … 10,5 ευρώ

3 γενικές ασφάλειες 32Α η 40Α… 3,2 ευρώ x 3 τεμάχια = 9,96 ευρώ

Έναν διακόπτη διαρροής 40Α ή 63Α/30mA … 42 ευρώ (40Α)

Μια τριπλή ενδεικτική λυχνία … 11 ευρώ

Για θερμοσίφωνα και κουζίνα

Δυο διπολικούς διακόπτες 40Α … 6,47 ευρώ x 2 = 12,94 ευρώ

Δυο ασφάλειες (25Α και 20Α) για κουζίνα και θερμοσίφωνα … 3,10 x 2 = 6,2 ευρώ

Δυο λυχνίες για τα παραπάνω … 3 ευρώ x 2 = 6 ευρώ

Για τα φορτία

Ασφάλειες 10Α ή 16Α … 3 ευρώ x 10 τεμάχια (για το παράδειγμα μου) = 30 ευρώ

Διάφορα άλλα εξαρτήματα όπως μια γέφυρα, καλώδια για σύνδεση, καλύμματα … 15 ευρώ

Το σύνολο είναι 143,6 ευρώ με το ΦΠΑ χωρίς το κόστος του πίνακα. (πλαστικό η μεταλλικό κουτί εντοιχισμένο ή επίτοιχο στον τοίχο που υποδέχεται τις ασφάλειες). Αυτό το ποσό μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την ποιότητα και την εταιρεία που τα κατασκευάζει.

Η εργασία στοιχίζει από 150 έως 200 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) ανάλογα με τον όγκο της δουλειάς, τον πίνακα, κλπ.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, υποθέτουμε ότι έχουμε έναν πίνακα 40Α και για αυτό έχουμε χρησιμοποιήσει ένα ρελέ διαρροής τριφασικό 40Α. Υπάρχουν τριφασικοί πίνακες πιο ενισχυμένοι που χρειάζονται 63Α ασφάλειες γενικές και ρελέ διαρροής. Σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει λίγο το κόστος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εργασίες πρέπει να πραγματοποιούνται από ηλεκτρολόγο και στην παραπάνω παρουσίαση ΔΕΝ προτείνω σε καμία περίπτωση να κάνετε μόνοι σας τις εργασίες. Είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα όπου πρέπει να υπολογιστούν παράμετροι όπως το τι ασφάλειες θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τα καλώδια στην εγκατάσταση και τα φορτία.

2o ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

πόσο κοστίζει η αλλαγή ηλεκτρικού πίνακα
Τριφασικό πίνακας με αντικατάσταση ασφαλειών στον ίδιο πίνακα

Στον παραπάνω πίνακα, δεν χρειάστηκε να αλλαχθεί όλο το μεταλλικό πλαίσιο και ο πίνακας, παρά μόνο οι ασφάλειες. Υπήρχε αρκετός χώρος και δεν επηρέαζε αισθητικά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το κόστος των υλικών ανήλθε στα 220 ευρώ με το ΦΠΑ. Όπου περιλαμβάνεται αυτοματισμός για τον θερμοσίφωνα για να σβήνει αυτόματα. Δείτε το σχετικό άρθρο: Πως να βάλω χρονοδιακόπτη στον θερμοσίφωνα; Επιπρόσθετα ο φούρνος είναι τριφασικός και τροφοδοτείται από έναν τετραπολική ασφάλεια. Σε αυτήν την τιμή δεν περιλαμβάνεται ο πίνακας (που υποδέχεται τις ασφάλειες) αφού δεν χρειάστηκε να αλλαχθεί.

4. Ηλεκτρολογικός πίνακας : χωνευτός, επίτοιχος, μέγεθος

Ο χωνευτός πίνακας τοποθετείτε μέσα στον τοίχο, πρόσωπο με το επίχρισμα. Αυτό σημαίνει ότι ο τοίχος πρέπει να σκαφτεί.

Ο επίτοιχος πίνακας βιδώνεται στον τοίχο χωρίς σκάψιμο

Η επιλογή στηρίζεται καθαρά στην αισθητική και το πρακτικό μέρος ως προς το πώς βοηθάει την ευκολία στην εργασία και την χρήση.

Ηλεκτρικός πίνακας χωνευτού τύπου
Ηλεκτρικός πίνακας χωνευτού τύπου
Ηλεκτρικός πίνακας επίτοιχος
Ηλεκτρικός πίνακας επίτοιχος

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι μέγεθος ηλεκτρολογικού πίνακα?

Ο ηλεκτρικός ή ηλεκτρολογικός πίνακας έχει σειρές. Κάθε σειρά έχει συνήθως 12 στοιχεία. Κάθε μονή ασφάλεια καταλαμβάνει 1 στοιχείο. Ενδεικτικά ένα διαμέρισμα από 60 εως 100 τετ. μέτρα έχει ένα πίνακα 2 σειρών με 24 στοιχεία ή 3 σειρές που να χωράει 36 στοιχεία. Αυτό όμως είναι ενδεικτικό γιατί αν κάποιο διαμέρισμα σχεδιαστεί ώστε να έχει αντικεραυνική προστασία και επιτηρητή τάσης στον πίνακα, θα χρειαστεί έναν πίνακα 4 σειρών. Συνήθως υπολογίζεται και μια ανοχή 20% κενού χώρου στον πίνακα για να προστεθούν αργότερα ασφάλειες ή άλλα εξαρτήματα. Ενδεικτικά το ύψος μπορεί να κυμαίνεται από 30 εως 60cm και το πλάτος από 30 εως 40 cm. Ένα άλλο κριτήριο πολύ χαρακτηριστικό είναι και το βάθος. Πολλά παλιά σπίτια έχουν λεπτούς τοίχους με αποτέλεσμα να επιλέγεται ένας μικρός πίνακας για να μην ξεπερνιούνται τα 12cm βάθος. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι θέμα συζήτησης με τον ηλεκτρολόγο.

Χωνευτός Ηλεκτρολογικός πίνακας 2 σειρών
Χωνευτός Ηλεκτρολογικός πίνακας 2 σειρών

 

Πόσες ασφάλειες χωράνε στον ηλεκτρολογικό πίνακα?

Κάθε σειρά έχει συνήθως 12 στοιχεία. Μια μονή ασφάλεια έχει τέτοιο μέγεθος που καταλαμβάνει χώρο 1 στοιχείου. Άρα ένας πίνακας με 1 σειρά 12 στοιχείων χωράει 12 ασφάλειες μονές. Ανάλογα με την εταιρεία (την μάρκα) και τις προδιαγραφές υπάρχουν πίνακες 1 σειράς, 2 σειρών, 3 σειρών και πάνω. Ενδεικτικά ένα διαμέρισμα από 60 εως 100 τετ. μέτρα έχει ένα πίνακα 2 σειρών με 24 στοιχεία ή 3 σειρές που να χωράει 36 στοιχεία.

Μεταλλικός ή πλαστικός ηλεκτρολογικός πίνακας?

Το υλικό κατασκευής στην μια περίπτωση είναι πλαστικό ενώ στην άλλη περίπτωση μεταλλικό. Δεν υπάρχει σχέση με την ασφάλεια ή την εγκατάσταση. Η επιλογή του αν θα είναι μέταλλο ή πλαστικό έχει να κάνει με το τι παράγει η κάθε εταιρεία. Κάποιοι ηλεκτρολόγοι υποστηρίζουν ότι ο μεταλλικός πίνακας έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Αυτό είναι σχετικό διότι υπάρχουν πλαστικοί πίνακες εξαιρετικής ποιότητας. Από την άλλη το μέταλλο διαβρώνεται περισσότερο από το πλαστικό.

Ηλεκτρολογικός πίνακας
Ηλεκτρολογικός πίνακας μεταλλικός

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου στο 6939.83.26.08

Γιάννης Δενδρινός, ηλεκτρολόγος, τεχνικός αυτοματισμών

Λευκών Ορέων 19 – Ηλεκτρολόγος Χαλάνδρι

Δείτε μας στο χάρτη

Βρείτε μας στο Google my business

Βρείτε με στο Facebook

Διαβάστε τι είπαν πελάτες για εμάς:

“O Γιάννης είναι πολύ εξυπηρετικός και αναλυτικός. Εξηγεί όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και μας αναλύει τι επιλογές έχουμε ανάλογα με το κόστος. Είναι πολύ επιμελής στην δουλειά του και συνεπής στους χρόνους. Νιώθουμε ασφάλεια να συνεργαζόμαστε μαζί του.”

Κώστας και Άννα, Οικία στο Πόρτο Ράφτη

 

“Αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα με το ρελέ διαρροής. Για την ακρίβεια, έπεφτε 3 φορές την ημέρα για διαφορετικό λόγο με αποτέλεσμα να φωνάξουμε τον Γιάννη. Μετά από 3 επισκέψεις, κατάφερε να εντοπίσει μια κακοτεχνία που υπήρχε σε μια σύνδεση στον τοίχο από κακοτεχνία προηγούμενων εργασιών. Με αναλυτικές εξηγήσεις και μεθοδικότητα, κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα διαρροής που υπήρχε.”

Αναστασία, Οικία στην Αγία Παρασκευή

 

“Είχαμε διάφορες εκκρεμότητες ηλεκτρολογικής φύσεως στο σπίτι μας. Δεν δούλευαν κάποιες ταινίες LED που μας εγκατέστησαν πρόσφατα σε ανακαίνιση. Θέλαμε να αλλάξουμε θερμοστάτη και να αλλάξουμε κάποιες πρίζες. Παρόλο που ήταν μικρές εργασίες, ο Γιάννης, με υπομονή και επιμέλεια έκανε όλες τις απαραίτητες εργασίες και λύσαμε τεχνικά μικρά προβλήματα. Είναι συνεπής και συνεννοήσιμος.”

Γιώργος, Οικία στην Αγία Παρασκευή

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα:

Πως να βάλω χρονοδιακόπτη στον θερμοσίφωνα;

Αντικατάσταση θερμοστάτη χώρου

Τοποθέτηση απορροφητήρα

 

 

Πίνακας περιεχομένων

Leave a comment