Ανακαίνιση ηλεκτρολογικών στο σπίτι

Ανακαίνιση σπιτιού και ηλεκτρολογική εγκατάσταση

Ανακαίνιση σπιτιού και υλοποίηση νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

Η ανακαίνιση σπιτιού περιλαμβάνεια τα δομικά, τα επιχρίσματα, τα βαψίματα, τα υδραυλικά και την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Σε αυτό το άρθρο, σας δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες ηλεκτρολιγκής φύσεως στην ανακαίνιση σπιτού.

Η ανακαίνιση σπιτιού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Θα χρειαστεί να συνεργαστείτε (είτε εσείς, είτε ο μηχανικός) με έναν ηλεκτρολόγο. Θα πρέπει σας δώσει ένα ηλεκτρολογικό σχέδιο για το πως θα γίνει η ηλεκτρική εγκατάσταση. Το σχέδιο είναι απαραίτητη διαδικασία για την αποφυγή λαθών και για να γίνουν πιο συγκεκριμένα οι θέσεις που θα είναι οι πρίζες και οι παροχές των συσκευών. (οπως κουζίνα, απορροφητήρας, θερμοσίφωνας, φωτιστμός LED, κλπ). Το ηλεκτρολογικό σχέδιο εκπονείτε μετά το αρχιτεκτονικό σχέδιο από πτυχιούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό.

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε και να προσέξετε?

Ο ηλεκτρικός πίνακας

Στην ανακαίνιση σπιτιού ή την νέα οικοδομή, είναι πολύ σημαντικό να καθορίσετε την θέση του ηλεκτρικού πίνακα και το μέγεθος του. Το μέγεθος του καθορίζεται από το πόσες “γραμμές” (πόσα καλώδιο θα τροφοδοτούν τις πρίζες, φωτισμό και συσκευές του σπιτιού) θα υπάρχουν στην εγκατάσταση. Σε αυτό το σημείο είναι καλό να φροντίσετε να υπάρχει παραπάνω χώρος στον πίνακα για μελλοντικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να θελήσετε να προσθέσετε αντικεραυνικό ή προτατευρικό από υπερτάσεις. Δείτε το σχετικό μας άρθρο για το τι αφορά την εγκατάσταση νέου πίνακα.

Η ηλεκτρική εγκατάσταση και σωληνώσεις.

Η ανακαίνιση σπιτιού απαιτεί να προ-αποφασίσετε που θα έχετε κάθε συσκευή. Χρειάζεται να καθορίσετε και ξεκαθαρίσετε που θα έχει πρίζες ρεύματος (ρευματδότες). Ποια θα είναι η θέση των διακοπτών που τροφοδοτούν τα φωτιστικά στους χώρους. Που θα έχετε τηλεοράσεις για να τοποθετήσετε τις πρίζες κεραίας. Που θα έχετε ιντερνετ και τηλέφωνα για να βρείτε που θα τοποθετηθούν οι πρίζες τηλεφώνου ή και πληροφορικής. Επίσης θα χρειαστείτε να δείτε αν θα υπάρχει κρυφός φωτισμός. Ακόμα αν θα έχετε φωτιστμό κάτω από τους πάγκουςτης κουζίνας. Ολα αυτά θα καθορίσουν αναμονές και τυχόν τροφοδοσία για ταινίες led η φωτιστικά. Θα πρέπει να αποφασίσετε ποια θα είναι η θέση των μετασχηματιστών για αυτά. Αντίστοιχα και την τροφοδοσία συσκευών από συσκευές στον πάγκο της κουζίνας μέχρι φούρνος, πλυντήριο ρούχων, πιάτων, κλπ.

Αναικαίνηση σπιτού και πρόβλεψη για ηλεκτρολογικά
Αναικαίνηση σπιτιού και πρόβλεψη για ηλεκτρολογικά
Αναικαίνηση σπιτού και πρόβλεψη για ηλεκτρολογικά
Αναικαίνηση σπιτιού και πρόβλεψη για ηλεκτρολογικά

 

Ανακαίνιση σπιτιού και εσωτερική εγκατάσταση

Για την ανακαίνιση σπιτιού, θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα αντικαταστήσετε τους αγωγούς (καλώδια) στην υπάρχουσα εγκατάσταση. Αντίστοιχα για τις σωληνώσεις μέσα στους τοίχους ή και τους σωλήνες στους τοίχους. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να σκαφτούν οι τοίχοι για να τοποθετηθούν νέοι σωλήνες. Ο λόγος που χρειάζεται να αντικατασταθούν οι σωληνώσεις είναι είτε λόγω παλαιότητας (φθορά). Είτε για να περαστούν νέα καλώδιο μεγαλύτερης διατομής. Συνεπώς χρειάζονται και μεγαλύτεροι σωλήνες. Για παράδειγμα σε μια ανακαίνηση σπιτιού, μπορεί να χρειάζεται η τοποθέτηση θερμοσυσωρευτών σε μια εγκατάσταση. Επειδή η ισχύς τους είναι πολύ μεγαλύτερη από το τι μπορεί να αντέχει η υπάρχουσα εγκατάσταση, θα πρέπει να γίνει ανακαίνηση στις σωληνώσεις και τα καλώδια. Δείτε σχετικό μας άρθρο για το κόστος ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

 

Το τρίτο που χρειάζεται σε οτι αφορά την ανακαίνιση σπιτιού, είναι να αποφασίσετε είναι πού θα τοποθετήσετε πρίζες τηλεφώνου ή πληροφορικής. Για τις πρίζες τηλεφώνου θα χρειαστεί να εγκατασταθούν ανεξάρτητοι σωλήνες με καλώδιου τηλεφώνου. Στην περίπτωση που θελήσετε να τοποθετήσετε πρίζες πληροφορικής, θα πρέπει να έχει εγκαταστασή σωλήνας με καλώδιο UTP για την μετάδωση δεδομένων internet. Για παράδειγμα οι νέες τηλεοράσεις συνδέονται στο internet. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχει “περαστεί στον τοίχο” ένας σώληνας με καλώδιο utp απο το σημείο που θα είναι το router. (συνήθως στην είσοδο) Αντίστοιχα, χρειάζεται να γίνει μελέτη για καλωδιώση συναγερμού

Αναικαίνηση σπιτού και πρόβλεψη για πρίζες πληροφορικής
Αναικαίνηση σπιτού και πρόβλεψη για πρίζες πληροφορικής

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου στο 6939.83.26.08

Γιάννης Δενδρινός, ηλεκτρολόγος, τεχνικός αυτοματισμών

Λευκών Ορέων 19 – Ηλεκτρολόγος Χαλάνδρι

Δείτε μας στο χάρτη

Βρείτε μας στο Google my business

Βρείτε με στο Facebook

Leave a comment