Καρτοδιακόπτης για Airbnb

Καρτοδιακόπτης για Airbnb και έλεγχος του διαμερίσματος

Διακόπτης κάρτας για Airbnb – οφέλη και διαδικασία εγκατάστασης

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε πληροφορίες για την εγκατάσταση ενός διακόπτη κάρτας για ενοικιαζόμενο διαμέρισμα τύπου airbnb. Τα σπίτια που ενοικιάζονται μέσω Airbnb η άλλης παρόμοιας πλατφόρμας μπορούν να έχουν οφέλη με την εγκατάσταση ενός καρτοδιακόπτη στην είσοδο του σπιτιού. Από εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι ασφάλεια για τον ιδιοκτήτη ότι όλα τα φορτία έχουν κλείσει όταν ο πελάτης λείπει.

Τι είναι ο καρτοδιακόπτης?

Ο καρτοδιακόπτης ή διακόπτης κάρτας είναι μια συσκευή η οποία συνδέεται με ένα εξάρτημα που εγκαθίσταται στον πίνακα και επιτρέπει το άναμμα ή σβήσιμο όλων ή μερικών συσκευών και φωτισμού στο σπίτι. Συνήθως το ψυγείο και το ρούτερ εξαιρούνται από το σύστημα.


1. Πως λειτουργεί ο καρτοδιακόπτης?

Μαζί με τα παραπάνω υλικά, που θα βρείτε σε ηλεκτρολογικό υλικό, αγοράζετε και μια μαγνητική κάρτα μεγέθους σαν 2 σπιρτόκουτα, η οποία έχει μια τρύπα για να μπει σε κρίκο με το κλειδί. Όταν μπαίνει ο ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης στο σπίτι, τοποθετεί την κάρτα στον καρτοδιακόπτη που έχει εγκατασταθεί συνήθως στην είσοδο του σπιτιού. Αυτόματα και αμέσως, ανάβουν τα φώτα και ότι άλλη συσκευή είχε μείνει αναμμένη. Αποχωρώντας από το διαμέρισμα, ο χρήστης αφαιρεί την κάρτα (αναγκαστικά γιατί πρέπει να πάρει το κλειδί μαζί του) και μετά από 1 λεπτό, τα πάντα σβήνουν. Όταν λέμε ότι τα πάντα σβήνουν, εννοούμε ότι είναι σαν να έχει κατεβάσει κάποιος τον γενικό στον πίνακα.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο κανάλι μου στο Youtube όπου το δείχνω στην πράξη.


2. Τι γίνεται όμως με το ψυγείο ή και άλλες συσκευές που θέλουμε να έχουν πάντα ρεύμα?

Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, ο τεχνικός αυτοματισμού πρέπει να φροντίσει η “γραμμή” που δίνει ρεύμα στο ψυγείο να μην λειτουργεί μαζί με το υπόλοιπο σπίτι. Συνήθως, στα παλιά σπίτια, στην “γραμμή” του ψυγείου λειτουργούν και άλλα φορτία όπως πρίζες ή και φώτα. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση? Εγκαθιστούμε ένα καλώδιο με μια πρίζα μόνο για το ψυγείο ώστε να είναι τελείως ανεξάρτητο. Συνιστούμε να γίνει το ίδιο και για την πρίζα στην οποία βρίσκεται το ρούτερ του wifi, και αυτό για να μην ανάβει και σβήνει συνέχεια το ρούτερ που ίσως χρειάζεται κάθε φορά να το ρυθμίζετε. Ή μπορεί να έχετε συσκευές που ελέγχονται μέσω wifi και να μην θέλετε να χάσετε το WiFi. Αντίστοιχα για κάθε άλλη συσκευή που μπορεί να μην πρέπει να σταματήσουν να έχουν ρεύμα για κάποιο λόγο. Όπως ιονιστές, αφυγραντήρες ή συναγερμός. Μπορεί ακόμα να θέλετε να διαθέσετε μια πρίζα για τον χρήση αν θέλει να αφήσει για παράδειγμα τον φορτιστή του.

Σύστημα αυτοματισμού
Σύστημα αυτοματισμού και ψυγείο


3. Ποια είναι τα οφέλη?

Οικονομία στο ρεύμα γιατί οι περισσότεροι ενοικιαστές τύπου Airbnb απουσιάζουν όλη μέρα λόγω τουρισμού. Οπότε είναι κρίμα να πληρώνετε ρεύμα για συσκευές που έμειναν αναμμένες. Σκεφτείτε μόνο πόσο ρεύμα καίει ο θερμοσίφωνας που έχει μείνει 2 μέρες αναμμένος. Για αυτό συγκεκριμένα, αναφερόμαστε πιο κάτω.

Ασφάλεια για τον ιδιοκτήτη, γιατί ποιος εγγυάται ότι δεν θα ξεχάσει κάποιος τον φούρνο ή ένα μάτι ανοιχτό? Τόσο απλά.

Λειτουργικότητα. Φανταστείτε μια μεζονέτα 150 τετ. όπου θα πρέπει να τρέχει κάποιος να εκλέξει ότι σε κάθε χώρο έχουν σβήσει όλα τα φώτα. Τα αφήνω όπως είναι και όταν γυρίσω, βάζω την κάρτα και ανάβουν όλα όπως τα είχα αφήσει. Αυτό μπορεί να έχει όφελος και σε ένα απλό σπίτι!


4. Διαδικασία και απαιτήσεις υλικών

  1. Αρχικά, χρειάζεστε έναν ηλεκτρολόγο να σας δώσει μια προσφορά. Οι περισσότερες εταιρείες ηλεκτρολογικού υλικού διαθέτουν συστήματα με καρτοδιακόπτες.
  2. Ο καρτοδιακόπτης εγκαθιστάτε συνήθως στην είσοδο του σπιτιού. Είναι κάτι απλό, στηρίζεται με 2 βίδες στον τοίχο. Το δύσκολο είναι η όδευση του καλωδίου. (η πορεία που θα ακολουθήσει δηλαδή το καλώδιο από τον καρτοδιακόπτη μέχρι τον πίνακα). Πρόκειται για ένα λεπτό “τρίκλονο” καλώδιο που μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε κανάλι πλαστικό καλωδίων (συνήθως η πιο ανώδυνη λύση) ή χωνευτά. Δηλαδή με σκάψιμο στους τοίχους. Η τελευταία λύση αφορά περισσότερο οικίες που είναι ακόμα σε επίπεδο οικοδομής.
  3. Πραγματοποιείται η εγκατάσταση ενός ρελέ ισχύος ή φορτίου στον πίνακα. Κάποιες εταιρείες το διαθέτουν μαζί με τον καρτοδιακόπτη. Αυτό εξαρτάται από το πόσα φορτία έχει το σπίτι. Δηλαδή αν είναι ένα studio 50 τετ. έχει μικρότερες απαιτήσεις από μια μεζονέτα 200 τετ. (περισσότερες ασφάλειες στον πίνακα με απλά λόγια) Επίσης θα πρέπει να ελέγξει ο ηλεκτρολόγος εάν το ρελέ φορτίου χωράει στον πίνακα. Αν έχει δηλαδή αρκετό χώρο να εγκατασταθεί. Εάν δεν έχει, η λύση είναι η εγκατάσταση ενός μικρότερου υπο-πίνακα σε κάποιο σημείο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν χρειάζεται να υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στο άναμμα των φορτίων. Αυτό γιατί αν όλες τα φορτία είναι αναμμένα κατά την έξοδο, θα πρέπει να ανάψουν με καθυστέρηση λίγων δευτερολέπτων στην είσοδο. Γιατί? Γιατί μπορεί να “πέσει” ο γενικός. Είναι σαν να σβήνετε τον γενικό διακόπτη και να τον σηκώνεται αμέσως με όλα τα φορτία αναμμένα. Μικρή η πιθανότητα αλλά πρέπει να προβλεφθεί. Κάποιοι Καρτοδιακόπτες για Airbnb εμπεριέχουν αυτήν την λεπτομέρεια.
Καρτοδιακόπτης για Airbnb
Καρτοδιακόπτης για Airbnb και εγκατάσταση

5. Έλεγχος κλιματιστικών ώστε να μην λειτουργούν με ανοιχτά παράθυρα

Αν έχετε κλιματιστικά, μπορεί να τροποποιηθεί η εγκατάσταση ώστε όταν ανοίγουν πόρτες και παράθυρα, να σβήνουν τα κλιματιστικά. Πολλοί ενοικιαστές αφήνουν τα κλιματιστικά να δουλεύουν με παράθυρα ανοιχτά με αποτέλεσμα να δουλεύει ασταμάτητα το κλιματιστικό και να φθείρεται άσκοπα.

Για αυτήν την λειτουργία υπάρχουν 2 λύσεις

α) Η πρώτη λύση προβλέπεται στο παραπάνω σύστημα που έχει έξοδο για έλεγχο κλιματιστικών. Αυτό προϋποθέτει να οδεύσει ένα λεπτό καλώδιο από τα παράθυρα μέχρι τον πίνακα του αυτοματισμού. Εάν αυτό είναι δύσκολο λόγω απόστασης ή για αισθητικούς λόγους, υπάρχει και η λύση β.

β) Εγκαθίσταται στην θέση του κλιματιστικού ένα κουτί ή πινακάκι που έχει μια μονάδα αυτοματισμού όσο 4 ασφάλειες σε μέγεθος. Αυτή η μονάδα ελέγχει την πρίζα του κλιματιστικού αν ανοίξει το παράθυρο κοντά στο κλιματιστικό. Αν έχουμε πολλά κλιματιστικά, πρέπει να εγκατασταθεί σε κάθε κλιματιστικό.

Ένα τέτοιο σύστημα ονομάζεται ρελέ κλιματιστικό με μαγνητική παγίδα και διατίθεται από την smart control.

Σύστημα αυτοματισμού
Σύστημα αυτοματισμού

6. Έλεγχος θερμοσίφωνα μέσω wifi ή με χρονοδιακόπτη

Ο θερμοσίφωνας μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα αυτοματισμού του καρτοδιάκοπτη ώστε να σβήνει όταν κάποιος αποχωρήσει από τον χώρο. Παρόλα αυτά όμως, συνιστούμε την εγκατάσταση ενός αυτοματισμού στον πίνακα, ο οποίος μπορεί να είναι ανεξάρτητος από τον καρτοδιακόπτη, και να εξασφαλίζει ότι ο θερμοσίφωνας θα κλείσει μετά από προκαθορισμένο χρόνο. (για παράδειγμα μετά από 20 λεπτά) Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε σίγουροι ότι ο θερμοσίφωνας έχει κλείσει (ασφάλεια) και οικονομία στο ρεύμα.

Χρονοδιακόπτης θερμοσίφωνα και καρτοδιακόπτης airbnb
Χρονοδιακόπτης θερμοσίφωνα και καρτοδιακόπτης airbnb

Υπάρχει και η δυνατότητα να εγκατασταθεί ένα έξυπνο ρελέ wifi το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε τον  θερμοσίφωνα μέσω smartphone, με ρύθμιση χρόνου και προγραμμάτων από το κινητό και παράλληλα με τοπική χρήση. Στον παρακάτω σύνδεσμο, αναφέρω αναλυτικά το κόστος και τις επιλογές.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο με τις διάφορες επιλογές και κόστος για αυτοματισμό του θερμοσίφωνα

Διαβάστε το άρθρο μας που αφορά το έξυπνο σπίτι Airbnb όπου θα βρείτε περισσότερα προϊόντα για τον έλεγχο του σπιτιού εξ’αποστάσεως.


Ζητήστε προσφορά για την εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού για ενοικιαζόμενο διαμέρισμα τύπου airbnb

Γιάννης Δενδρινός, ηλεκτροτεχνίτης, τεχνικός αυτοματισμών

Λευκών Ορέων 19 – Χαλάνδρι

Τ. 6939832608

e-mail: [email protected]


Συμπληρώστε την φόρμα για να επικοινωνήσω μαζί σας


    Διαβάστε τι είπαν πελάτες μου:

    Φίλιππος, Οικία στην Κερατέα

    Βρήκα τον Κ. Δενδρινό από το διαδίκτυο και του ζήτησα να αναλάβει την εγκατάσταση ενός συστήματος επιτήρησης τάσης και προστασίας από κεραυνούς στο σπίτι μας στην Κερατέα. Η περιοχή φημίζεται για τις συχνές πτώσεις τάσης και κάθε βδομάδα, καιγόταν τουλάχιστον μία συσκευή. Μετά την εγκατάσταση των συστημάτων, δεν είχαμε ξανά πρόβλημα. Από την αρχή, ο Κ. Δενδρινός μας πρότεινε αναλυτικά λύσεις και τιμές. Είναι επεξηγηματικός, ευγενικός, συνεπής και άριστος τεχνικός.

    Χατζηαντωνίου Παύλος, Οικία στην Αγία Παρασκευή

    “Ο Κ. Δενδρινός με καθοδήγησε για όλα τα θέματα που αφορούν την εγκατάσταση του ηλεκτρικού φορτιστή. Από τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει γραφειοκρατικά εως και το τι υλικά θα χρειαστούν. Συγκεντρώνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και με απάλλαξε από πολύ χάσιμο χρόνου. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα”

    Γιώργος, Οικία στην Πετρούπολη

    Ζητήσαμε από τον Κ. Δενδρινό να αναλάβει την ανακαίνιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του γραφείου μας. Συνεπής εξαρχής και αναλυτικός στις προτάσεις τους. Μέχρι το πέρας του έργου, ήταν κοντά μας σε όλες τις απαιτήσεις. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εκτός από καλό τεχνικός, είναι πάνω από όλα ανθρώπινος και κατανοεί τις απαιτήσεις του πελάτη.



    Χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα

    Διαβάστε το άρθρο και μάθετε περισσότερα για την προστασία από υπερτάσεις της οικιακής εγκατάστασης ή του φορτιστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

    Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ για Εγκατάσταση Υποδομών Επαναφόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων

    Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος

    Πως να επιλέξω φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου?