Κρυφός φωτισμός κουζίνας

Κρυφός φωτισμός  κουζίνας με ταινία LED

Κρυφός φωτισμός κουζίνας – πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ταινίας LED

Κρυφός φωτισμός κουζίνας και χρήση ταινίας LED.  Η τοποθέτηση ταινίας Led κάτω από τους πάγκους της κουζίνας είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για καθαρό και ξεκούραστο φωτισμό στην κουζίνα. Σε αυτό το άρθρο, σας παραθέτω όλες τις επιλογές και τα μειονεκτήματα της ταινίας LED.

Η καλύτερη λύση που προτείνω ως ηλεκτρολόγος και χρήστης είναι να έχετε την επιλογή ανάμεσα σε ζεστό και ψυχρό φωτισμό. Υπάρχουν στιγμές που θέλουμε να μαγειρέψουμε και αποζητάμε έντονο φωτισμό για να “βλέπουμε” στην κυριολεξία πάνω στον πάγκο. Αντίστοιχα υπάρχουν στιγμές που θέλουμε να “χαλαρώσουμε” και το έντονο φως είναι ενοχλητικό.

Σε αυτό το δίλημμα , μας δίνει την λύση η ταινία LED όπου μπορούμε να εγκαταστήσουμε 2 σειρές φωτισμού: μία ψυχρή και μία θερμή. Και επιλέγουμε ποια θα ανάψουμε ανάλογα με την διάθεση. Αν ανάψουμε τις 2 ταυτόχρονα, θα έχουμε απλά δυνατό φως. Συνεπώς θα έχουμε 3 εντάσεις.

Φυσικά έχουμε την επιλογή να εγκαταστήσουμε ειδικό dimmer η ροοστάτη που ρυθμίζει την ένταση της ταινίας LED. Αν το κόστος μας περιορίζει, τότε μπορούμε να ανάβουμε την μισή ταινία χάρη σε 2 διακόπτες. Χωρίζουμε δηλαδή την ταινία σε 2 ή και παραπάνω φωτιστικές ομάδες.

Γιατί να επιλέξουμε ταινία LED σε σχέση με ένα έτοιμο φωτιστικό για τους πάγκους της κουζίνας;

Υπάρχουν πολλά φωτιστικά γραμμικά τύπου LED για τους πάγκους της κουζίνας και σε πολύ πιο προσιτή τιμή σε σχέση με το να εγκαταστήσουμε ταινίες LED. Οι λόγοι για να προτιμήσουμε την ταινία LED είναι οι εξής, αν το κόστος δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα.

  1. Η ταινία LED προσαρμόζεται ακριβώς στις διαστάσεις του πάγκου (στο κάτω μέρος του ντουλαπιού για την ακρίβεια) με αποτέλεσμα να μην έχουμε σκιές σε διάφορες επιφάνειες.
Κρυφός φωτισμός κουζίνας
Κόβουμε την ταινία LED ακριβώς εκεί που θέλουμε.

2. Η ταινία LED αντικαθίσταται όταν καεί. Σε σχέση με ένα φωτιστικό LED που δεν επισκευάζεται και πετιέται ολόκληρο.

3. Η ταινία LED έχει τεράστιο χρόνο ζωής. Μπορεί να αντέξει πάνω από 5 χρόνια.

4. Είναι λεπτή και ίσα που φαίνεται ή μπορεί να κρυφτεί μέσα σε χωνευτό μεταλλικό κανάλι που ονομάζεται προφίλ. Άρα αισθητικά είναι πιο κομψή.

5. Μελλοντικά, η ταινία LED επιδέχεται εξαρτήματα όπως dimmer για την αυξομείωση της έντασης.

6. Η ταινία LED πωλείται σε πολλές εντάσεις. Μπορούμε να βρούμε και διπλάσιας έντασης από τα έτοιμα γραμμικά φωτιστικά LED.

Τι χαρακτηριστικά να προσέξετε όταν επιλέξετε ταινία LED

  1. Ένταση του φωτισμού

Η ένταση που θα έχει ο κρυφός φωτισμούς κουζίνας με ταινία LED. Είναι ουσιαστικά η ένταση με την οποία εκπέμπει το φως. Υπάρχουν ταινίες LED με εντάσεις 7,2Watt ανά μέτρο, 14,4W/m, 19,9W/m. Αν και θα πρέπει να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινία που αγοράζετε και να βρείτε πόσα Lumen εκπέμπει ανά μέτρο. 2 ίδιες ταινίες LED 14,4W/m μπορεί να εκπέμπουν διαφορετικά Lumen λόγω ποιότητας. Για ένα πάγκο κουζίνας, 14,4 W ανά μέτρο είναι ικανοποιητικής έντασης.

2. Στεγανή η μη-στεγανή

Αν θα είναι στεγανή ή χωρίς μεμβράνη στεγανοποίησης. Η στεγανή ταινία LED μπορεί να βρέχεται και να τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο. Πολλοί εγκαθιστούν στεγανή στην κουζίνα για τους υδρατμούς. Το θεωρώ υπερβολικό, καθώς έτσι και αλλιώς στεγάζεται μέσα σε προφίλ αλουμινίου. (μεταλλικό κανάλι). Προσωπικά, έχω εγκατεστημένη ταινία μη-στεγανή στην κουζίνα και δεν έχει πάθει τίποτα. Άλλωστε αν επιλέξετε στεγανή, δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί σε προφίλ αλουμινίου με αποτέλεσμα να πρέπει να την κολλήσετε και να ξεκολλήσει μετά από καιρό. Γιατί? Γιατί η κόλλα στην αυτοκόλλητη ταινία της στεγανής ταινίας φθείρεται, χάνει την συγκολλητική ιδιότητα και πέφτει. Φυσικά η στεγανή είναι σχεδόν διπλάσιας τιμής από την μη-στεγανή.

Κρυφός φωτισμός κουζίνας
Κρυφός φωτισμός κουζίνας

3. Μετασχηματιστής

Θα χρειαστείτε έναν μετασχηματιστή 12V η 24V που θα πρέπει να τοποθετηθεί κάπου που να μην φαίνεται. Συνήθως στους πάγκους της κουζίνας, τοποθετείται στο ντουλάπι πάνω από τον απορροφητήρα γιατί εκεί είναι και η παροχή ρεύματος του απορροφητήρα. Όλες οι ταινίες LED είναι χαμηλού συνεχούς ρεύματος (12 ή 24 V) για λόγους ασφαλείας και δουλεύουν με μετασχηματιστή. Δεν θα συνιστούσα καθόλου να αγοράστε κάποιες που είναι 230V καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να της ακουμπήσει κάποιος κατά λάθος.

Κρυφός φωτισμός κουζίνας
Κρυφός φωτισμός κουζίνας

4. Ρυθμιζόμενη ένταση (dimming)

Οι ταινίες LED συνδέονται με ένα εξάρτημα που σας δίνει την δυνατότητα να αυξάνεται ή μειώνεται την ένταση της. Υπάρχουν ροοστάτες σταθεροί που βιδώνονται στο ντουλάπι ή τηλεχειριστήρια που το κάνουν. Παράλληλα υπάρχουν και χωνευτοί διακόπτες που μπορούν να ελέγξουν την ένταση της ταινίας LED. Θα πρέπει να έχετε παροχή ρεύματος στον πάγκο της κουζίνας που ελέγχεται από έναν διακόπτη στον τοίχο.

5. Προφίλ Αλουμινίου

Οι ταινίες LED είναι αυτοκόλλητες. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να την στεγάσετε μέσα σε προφίλ αλουμινίου, ένα μεταλλικό κανάλι. Αφενός γιατί όπου έχει υδρατμούς η ταινία LED θα ξεκολλήσει, αφετέρου, το μέταλλο αυξάνει τον χρόνο ζωής της ταινίας LED γιατί την ψύχει ταυτόχρονα. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι το κάλυμμα του προφίλ “θαμπώνει” τις “τελείες LED” της ταινίας με αποτέλεσμα ο φωτισμός να είναι πιο ομοιόμορφος και να μην φαίνεται με “μπιμπίκια”.

Κρυφός φωτισμός κουζίνας
Κρυφός φωτισμός κουζίνας

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου στο 6939.83.26.08

Γιάννης Δενδρινός, ηλεκτρολόγος, τεχνικός αυτοματισμών

Λευκών Ορέων 19 – Ηλεκτρολόγος Χαλάνδρι

Δείτε μας στο χάρτη

Βρείτε μας στο Google my business

Βρείτε με στο Facebook

Διαβάστε τι είπαν πελάτες μου:

“O Γιάννης είναι πολύ εξυπηρετικός και αναλυτικός. Εξηγεί όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και μας αναλύει τι επιλογές έχουμε ανάλογα με το κόστος. Είναι πολύ επιμελής στην δουλειά του και συνεπής στους χρόνους. Νιώθουμε ασφάλεια να συνεργαζόμαστε μαζί του.”

Κώστας και Άννα, Οικία στο Πόρτο Ράφτη

“Αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα με το ρελέ διαρροής. Για την ακρίβεια, έπεφτε 3 φορές την ημέρα για διαφορετικό λόγο με αποτέλεσμα να φωνάξουμε τον Γιάννη. Μετά από 3 επισκέψεις, κατάφερε να εντοπίσει μια βλάβη που υπήρχε σε μια σύνδεση στον τοίχο από κακοτεχνία προηγούμενων εργασιών. Με αναλυτικές εξηγήσεις και μεθοδικότητα, κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα διαρροής που υπήρχε.”

Αναστασία, Οικία στην Αγία Παρασκευή

“Είχαμε διάφορες εκκρεμότητες ηλεκτρολογικής φύσεως στο σπίτι μας. Δεν δούλευαν κάποιες ταινίες LED που μας εγκατέστησαν πρόσφατα σε ανακαίνιση. Θέλαμε να αλλάξουμε θερμοστάτη και να αλλάξουμε κάποιες πρίζες. Παρόλο που ήταν μικρές εργασίες, ο Γιάννης, με υπομονή και επιμέλεια έκανε όλες τις απαραίτητες εργασίες και λύσαμε τεχνικά μικρά προβλήματα. Είναι συνεπής και συνεννοήσιμος.”

Γιώργος, Οικία στην Αγία Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα άρθρα:

Πως να βάλω χρονοδιακόπτη στο θερμοσίφωνα;

Μονοφασικός πίνακας και κοστολόγιο