Ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης?

Υπολογισμός για την ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για ένα διαμέρισμα

Ανακαίνιση  ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Σε αυτό το άρθρο σας αναλύω το κόστος για μια ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Για να γίνει ένας σωστός υπολογισμός, θα χρειαστείτε ένα ακριβές σχέδιο του τι θέλετε να κάνετε. Στο παρακάτω άρθρο σας παρουσιάζω ένα παράδειγμα για ένα διαμέρισμα.

1. Τα βήματα για μια ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης χωρίς σπατάλες

Αποτύπωση των αναγκών σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που ΔΕΝ θα αλλάξει

Σκαψίματα

Αγορά υλικών (όσο και αν σας φαίνεται αμελητέο, κάποιος πρέπει να “τρέξει” να κάνει τις αγορές υλικών όπου συχνά υπάρχουν ελλείψεις ή αλλαγές, ακόμα και καθυστερήσεις από τον προμηθευτή. Για έναν ηλεκτρολόγο είναι εργατοώρες και “μεροκάματα” χαμένα.

Σωληνώσεις και καλωδιώσεις

Σοβαντίσματα και επιχρίσματα γενικά

Τοποθέτηση και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού πίνακα

Τοποθέτηση διακοπτών μετά το τελικό βάψιμο

Αν δεν είστε ξεκάθαροι για το που θα πάνε πρίζες και διακόπτες, τότε είναι σίγουρο ότι θα εκτροχιαστείτε σε κόστος τόσο σε μερεμέτια όσο και σε υλικά. Στις περισσότερες οικοδομές γίνονται σπατάλες λόγω ασυνεννοησίας ανάμεσα στους μαστόρους τόσο σε χρόνο όσο σε χρήμα. Και πιο συγκεκριμένα επειδή ο ιδιοκτήτης – πελάτης δεν έχει μπει στον κόπο να είναι σαφής με το τι θέλει. (η να μην υπάρχει ο λεγόμενος εργοδηγός που συντονίζει τα συνεργεία, συνήθως ο αρχιτέκτονας η ένας μηχανικός)

Για παράδειγμα, τα περισσότερα λάθη γίνονται στην κουζίνα όπου δεν έχει αποσαφηνιστεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο των ντουλαπιών και των συσκευών όπως ψυγείο, πλυντήριο και φωτισμός με αποτέλεσμα να γίνεται το γνωστό “ράβε – ξήλωνε”. Αν υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο, όλα είναι συγκεκριμένα εξαρχής. Και αυτό γιατί πολύ συχνά σωλήνες νερού εμποδίζουν ντουλάπια που πρέπει να αλλάξουν θέση και να επηρεάζουν και το που θα πάνε τελικά οι πρίζες.

2. Ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης – κόστος και ενδεικτικός υπολογισμός  για ένα διαμέρισμα 120 τετ. μέτρα

Στο παρακάτω παράδειγμα, υπολογίσαμε ότι οι συσκευές που θα περιλαμβάνονται είναι:

ένας φούρνος, ένας απορροφητήρας, ένα πλυντήριο πιάτων, ένα πλυντήριο ρούχων, ένας θερμοσίφωνας, ένας καταψύκτης, μια σειρά από ενισχυμένες πρίζες, 6 γραμμές φωτισμού. ΔΕΝ έχουν υπολογιστεί οι γραμμές ασθενών ρευμάτων όπως τηλεφώνου, πληροφορικής, τηλεόρασης και θυροτηλεφώνου και η παροχή ρεύματος από το μετρητή της ΔΕΗ.

Αφορά ένα σπίτι με τριφασική παροχή, περίπου 120 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει ένα μπάνιο, μια κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια, ένα σαλόνι, τραπεζαρία και μια βεράντα.

Τα υλικά που θα χρειαστούν σε αυτήν την περίπτωση είναι τα εξής:

2α) Σωλήνες πλαστικοί χωνευτού τύπου

Υπάρχουν διάφορες ποιότητες και κατηγορίες ανάλογα με την ανθεκτικότητα. Άλλου τύπου σωλήνα χρησιμοποιείται στον τοίχο και άλλο στο δάπεδο. Επίσης, ανάλογα με το πόσα και τι διατομή καλωδίων “Θα περάσουν” μέσα στους σωλήνες, καθορίζεται και η διατομή των σωλήνων.

  • Σωλήνας σπιρἀλ Φ16, 30μ
  • Σωλήνας ευθύγραμμος Φ13,5 60m
  • Σωλήνας ευθύγραμμος Φ16, 150μ
  • Σωλήνας ευθύγραμμος Φ21 5μ
  • Σωλήνας σπιράλ Φ21 4μ

Κουτιά διακλάδωσης και κουτιά διακοπτών, 50τεμ και 50 τεμ

Το κόστος για τις παραπάνω σωληνώσεις είναι από 85 εως 100 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) ανάλογα με την εταιρεία που παράγει τους σωλήνες και το κατάστημα μεταπώλησης ηλεκτρολογικού υλικού.

2β) Καλώδια και αγωγοί

Οι αγωγοί είναι τα καλώδια που θα περάσουν μέσα στους σωλήνες. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι αγωγοί που θα χρειαστούν είναι:

  • ΝΥΑ 1,5m2, 200m
  • NYA 2,5m2, 485m
  • NYA 4m2, 20m
  • NYA 6m2, 24m
  • NYYLY (καλώδιο πλακέ) 2×1,5m2 , 20m
  • NYYLY (καλώδιο πλακέ) 3×1,5m2, 10m

Λάβετε υπόψη σας οτι στα 2,5 και 1,5 καρέ δεν υπάρχει κάτω από 100m. Άρα αν θέλετε 245m , αναγκαστικά θα πληρώσετε 300m.

Το κόστος των παραπάνω αγωγών ανέρχεται από 180 εως 200 ευρώ ανάλογα με τις εταιρείες. Αυτές οι τιμές μεταβάλλονται συνεχώς λόγω ανατιμήσεων του χαλκού. Οι τιμές αυτές είναι έτσι όπως διαμορφώνονται τον Ιανουάριο του 2019.

2γ) Διακόπτες

Το κόστος των διακοπτών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δείτε το σχετικό μου άρθρο για τους διακόπτες όπου αναλύω το πως θα πρέπει να είναι τα κριτήρια της επιλογής σας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, επιλέξαμε μια σειρά κλασσική μέσης τιμής μιας ξένης εταιρείας. Και αφορά τα εξής:

  • 3 απλοί διακόπτες
  • 12 διακόπτες αλλέ-ρετούρ
  • 3 διακόπτες διπλοί ή κομμυτατέρ
  • 32 πρίζες η ρευματοδότες

Το κόστος για αυτούς τους διακόπτες ανέρχεται από 180 εως 200 ευρω

Να σημειωθεί πως δεν περιλαμβάνονται τυχόν πρίζες τηλεφώνου, δικτύου, κεραίας, ηχείων, κλπ

Δείτε το σχετικό μας άρθρο για το πως να επιλέξετε διακόπτες

2δ) Ηλεκτρικός πίνακας και ασφάλειες

Πόσο κοστίζει η αλλαγή ηλεκτρικού πίνακα για την περίπτωση τριφασικού πίνακα.

Ένας τριφασικός πίνακας πρέπει να διαθέτει τα εξής βάση του ΕΛΟΤ:

Για τον γενικό έλεγχο και προστασία:

Έναν τριπολικό γενικό διακόπτη 40Α ή 63Α … 10,5 ευρώ

3 γενικές ασφάλειες 32Α η 40Α… 3,2 ευρώ x 3 τεμάχια = 9,96 ευρώ

Έναν διακόπτη διαρροής 40Α ή 63Α/30mA … 42 ευρώ (40Α)

Μια τριπλή ενδεικτική λυχνία … 11 ευρώ

Για θερμοσίφωνα και κουζίνα

Δυο διπολικούς διακόπτες 40Α … 6,47 ευρώ x 2 = 12,94 ευρώ

Δυο ασφάλειες (25Α και 20Α) για κουζίνα και θερμοσίφωνα … 3,10 x 2 = 6,2 ευρώ

Δυο λυχνίες για τα παραπάνω … 3 ευρώ x 2 = 6 ευρώ

Για τα φορτία

Ασφάλειες 10Α ή 16Α … 3 ευρώ x 10 τεμάχια (για το παράδειγμα μου) = 30 ευρώ

Διάφορα άλλα εξαρτήματα όπως μια γέφυρα, καλώδια για σύνδεση, καλύμματα … 15 ευρώ

Το σύνολο είναι 143,6 ευρώ με το ΦΠΑ χωρίς το κόστος του πίνακα. (πλαστικό η μεταλλικό κουτί εντοιχισμένο ή επίτοιχο στον τοίχο που υποδέχεται τις ασφάλειες). Αυτό το ποσό μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την ποιότητα και την εταιρεία που τα κατασκευάζει.

Η εργασία στοιχίζει από 150 έως 200 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) ανάλογα με τον όγκο της δουλειάς, τον πίνακα, κλπ.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, υποθέτουμε ότι έχουμε έναν πίνακα 40Α και για αυτό έχουμε χρησιμοποιήσει ένα ρελέ διαρροής τριφασικό 40Α. Υπάρχουν τριφασικοί πίνακες πιο ενισχυμένοι που χρειάζονται 63Α ασφάλειες γενικές και ρελέ διαρροής. Σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει λίγο το κόστος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εργασίες πρέπει να πραγματοποιούνται από ηλεκτρολόγο και στην παραπάνω παρουσίαση ΔΕΝ προτείνω σε καμία περίπτωση να κάνετε μόνοι σας τις εργασίες. Είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα όπου πρέπει να υπολογιστούν παράμετροι όπως το τι ασφάλειες θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τα καλώδια στην εγκατάσταση και τα φορτία.

3) Χρόνοι και ενδεικτικό κόστος εργασιών για την ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για το παραπάνω διαμέρισμα των 120 τετ. μ.

Αποτύπωση των αναγκών σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που ΔΕΝ θα αλλάξει … 1 μέρα

Σκαψίματα … 3 έως 5 μέρες

Αγορά υλικών … εσείς ή 2 μέρες

Σωληνώσεις και καλωδιώσεις … 5 μέρες

Σοβαντίσματα και επιχρίσματα γενικά … αφορά τον σοβατζή. Δεν περιλαμβάνεται στις εργασίες του ηλεκτρολόγου.

Τοποθέτηση και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού πίνακα … 1-2 μέρες

Τοποθέτηση διακοπτών μετά το τελικό βάψιμο … 2 μέρες

Το κόστος των εργασιών για την ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για αυτό το διαμέρισμα κυμαίνεται ενδεικτικά από 2000-2500 ευρώ. (Τιμή χωρίς ΦΠΑ). Και είναι ενδεικτικό γιατί κάθε διαμέρισμα έχει ιδιαιτερότητες που δεν μπορούν να γενικευτούν. Φυσικά αυτή η τιμή μπορεί να μεταβάλλεται και ανάλογα με τον κάθε ηλεκτρολόγο. Σε αυτήν την τιμή δεν περιλαμβάνεται η τοποθέτηση φωτιστικών ή κρυφού φωτισμού.

Αν επιθυμείτε να υλοποιήσω την ηλεκτρολογική μελέτη του κόστους της δικής σας ανακαίνισης, το κόστος ανέρχεται στα 50 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) όπου θα σας παραδώσω ένα ηλεκτρολογικό σχέδιο και αναλυτικό κόστος όλων των υλικών. Το κόστος αυτό θα αφαιρεθεί από το συνολικό κόστος του έργου αν συνεργαστείτε τελικά μαζί μου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου στο 6939.83.26.08

Γιάννης Δενδρινός, ηλεκτρολόγος, τεχνικός αυτοματισμών

Λευκών Ορέων 19 – Ηλεκτρολόγος Χαλάνδρι

Δείτε μας στο χάρτη

Βρείτε μας στο Google my business

Βρείτε με στο Facebook

Διαβάστε τι είπαν πελάτες μου:

“O Γιάννης είναι πολύ εξυπηρετικός και αναλυτικός. Εξηγεί όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και μας αναλύει τι επιλογές έχουμε ανάλογα με το κόστος. Είναι πολύ επιμελής στην δουλειά του και συνεπής στους χρόνους. Νιώθουμε ασφάλεια να συνεργαζόμαστε μαζί του.”

Κώστας και Άννα, Οικία στο Πόρτο Ράφτη

“Αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα με το ρελέ διαρροής. Για την ακρίβεια, έπεφτε 3 φορές την ημέρα για διαφορετικό λόγο με αποτέλεσμα να φωνάξουμε τον Γιάννη. Μετά από 3 επισκέψεις, κατάφερε να εντοπίσει μια βλάβη που υπήρχε σε μια σύνδεση στον τοίχο από κακοτεχνία προηγούμενων εργασιών. Με αναλυτικές εξηγήσεις και μεθοδικότητα, κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα διαρροής που υπήρχε.”

Αναστασία, Οικία στην Αγία Παρασκευή

“Είχαμε διάφορες εκκρεμότητες ηλεκτρολογικής φύσεως στο σπίτι μας. Δεν δούλευαν κάποιες ταινίες LED που μας εγκατέστησαν πρόσφατα σε ανακαίνιση. Θέλαμε να αλλάξουμε θερμοστάτη και να αλλάξουμε κάποιες πρίζες. Παρόλο που ήταν μικρές εργασίες, ο Γιάννης, με υπομονή και επιμέλεια έκανε όλες τις απαραίτητες εργασίες και λύσαμε τεχνικά μικρά προβλήματα. Είναι συνεπής και συνεννοήσιμος.”

Γιώργος, Οικία στην Αγία Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα άρθρα:

Πως να βάλω χρονοδιακόπτη στο θερμοσίφωνα;

Μονοφασικός πίνακας και κοστολόγιο

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Πίνακας περιεχομένων