Πως υπολογίζουμε το κόστος ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ?
Το κόστος ηλεκτρολογικής εγκατάστασης μπορεί να υπολογιστεί αναλυτικά. Περιλαμβάνει τα σκαψίματα, τους σωλήνες, τα καλώδια, τον ηλεκτρικό πίνακα και τους διακόπτες και πρίζες. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε πως να τα υπολογίσετε.
Ένα παράδειγμα κόστους ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για ένα διαμέρισμα
Σε αυτό το άρθρο “ηλεκτρολογική εγκατάσταση κόστος”, σας δίνω μια σειρά από πληροφορίες για το πως να γίνει ένας σωστός υπολογισμός. Θα χρειαστείτε ένα ακριβές σχέδιο του τι θέλετε να κάνετε. Σας παρουσιάζω το παράδειγμα ενός διαμερίσματος. Επιγραμματικά το κόστος της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης σε οικία πρέπει να περιλαμβάνει τον πίνακα, την εγκατάσταση (καλωδιώσεις) και την γείωση.
1. Τα βήματα για μια ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης χωρίς σπατάλες
Αποτύπωση των αναγκών (όσο πιο ξεκάθαρο είναι ένα σχέδιο, τόσο θα αποφύγετε σπατάλες)
Αγορά υλικών (όσο και αν σας φαίνεται αμελητέο, κάποιος πρέπει να “τρέξει” να κάνει τις αγορές υλικών όπου συχνά υπάρχουν ελλείψεις ή αλλαγές, ακόμα και καθυστερήσεις από τον προμηθευτή. Για έναν ηλεκτρολόγο είναι εργατοώρες και “μεροκάματα” χαμένα.
Σωληνώσεις και καλωδιώσεις
Σοβαντίσματα και επιχρίσματα γενικά
Τοποθέτηση και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού πίνακα
Τοποθέτηση διακοπτών μετά το τελικό βάψιμο
Αν δεν είστε ξεκάθαροι για το που θα πάνε πρίζες και διακόπτες, τότε είναι σίγουρο ότι θα εκτροχιαστείτε σε κόστος τόσο σε μερεμέτια όσο και σε υλικά. Στις περισσότερες οικοδομές γίνονται σπατάλες λόγω ασυνεννοησίας ανάμεσα στους μαστόρους τόσο σε χρόνο όσο σε χρήμα. Και πιο συγκεκριμένα επειδή ο ιδιοκτήτης – πελάτης δεν έχει μπει στον κόπο να είναι σαφής με το τι θέλει. (η να μην υπάρχει ο λεγόμενος εργοδηγός που συντονίζει τα συνεργεία, συνήθως ο αρχιτέκτονας η ένας μηχανικός)
Για παράδειγμα, ξεκινάει ο ηλεκτρολόγος το σκάψιμο στους τοίχους, περνάει σωλήνες και κουτιά διακοπτών και διακλάδωσης, και στην πορεία ο ιδιοκτήτης αποφασίζει ότι τελικά θα προστεθούν πρίζες σε διάφορα σημεία. Έχει ξεχάσει ότι θέλει επίσης πρίζες δικτύου στα δωμάτια ή αποφασίζει ότι θέλει έξυπνους διακόπτες που χρειάζονται ουδέτερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν υπολογιστεί υλικά και να πρέπει να σκάψει από την αρχή. Ο σοβατζής θέλει να τελειώσει για να προχωρήσει και γίνεται ένα κομφούζιο.
Για την εκπόνηση μιας μελέτης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και συνεπώς τον υπολογισμό του κόστους χρειάζονται πληροφορίες για την ποσότητα των διακοπτών, των πριζών, των φωτιστικών σημείων και γενικώς τι συσκευές θα εγκατασταθούν όπως φούρνος, απορροφητήρας, πλυντήριο ρούχων, πιάτων, θερμοσίφωνας ή/και ταχυθερμοσίφωνες, κλπ. Χρειάζεται αρχικά ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο πάνω στο οποίο θα αποτυπωθούν όλες οι παραπάνω ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα ηλεκτρολογικό σχέδιο. Στην συνέχεια αυτό θα μας καθορίσει τον υπολογισμό των σωληνώσεων, των καλωδιώσεων και του διακοπτικού υλικού. Και τέλος, θα υπολογίσουμε και την ποσότητα και το κόστος των υλικών για τον ηλεκτρικό πίνακα. (ηλεκτρολογική εγκατάσταση κόστος)
Σημείο απαραίτητο σε όλα αυτά είναι να γίνει έλεγχο της γείωσης. Η γείωση στα σπίτια είναι πλέον υποχρεωτική νομικά και εξασφαλίζει ασφάλεια από ηλεκτροπληξία. Δεν αρκεί να έχει ο πίνακας ρελέ διαφυγής, χρειάζεται και η ύπαρξη γείωσης. Στα παλιότερα χρόνια η γείωση συνδεόταν με τον σωλήνα του νερού και με μικρότερης διατομής καλώδια. Πράγμα που σήμερα απαγορεύεται πλέον.
Συνοπτικά, οι φάσεις της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για μια νέα οικοδομή είναι η αποτύπωση των παραπάνω αναγκών (μελέτη), το σκάψιμο στους τοίχους μέσα στο οποίους τοποθετούνται οι πλαστικοί σωλήνες, η τοποθέτηση των κουτιών διακλάδωσης μέσα στα οποία γίνονται οι συνδέσεις, η τοποθέτηση των κουτιών διακόπτου, το σύνολο των καλωδίων που θα περαστούν μέσα στους σωλήνες, το σοβάντισμα των σωληνώσεων, η σύνδεση των πριζών και διακοπτών και η εγκατάσταση του πίνακα και των συσκευών. (από φούρνο μέχρι φώτα)
2. Κόστος ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και υπολογισμός για ένα διαμέρισμα 120 τετ. μέτρα
Σε αυτό το σπίτι, υπολογίσαμε ότι οι συσκευές που θα περιλαμβάνονται είναι:
ένας φούρνος, ένας απορροφητήρας, ένα πλυντήριο πιάτων, ένα πλυντήριο ρούχων, ένας θερμοσίφωνας, ένας καταψύκτης, μια σειρά από ενισχυμένες πρίζες, 6 γραμμές φωτισμού. ΔΕΝ έχουν υπολογιστεί οι γραμμές ασθενών ρευμάτων όπως τηλεφώνου, πληροφορικής, τηλεόρασης και θυροτηλεφώνου και η παροχή ρεύματος από το μετρητή της ΔΕΗ. Και επιπλέον θεωρούμε οτι η γείωση είναι ήδη εγκατεστημένη.
Αφορά ένα σπίτι με τριφασική παροχή, περίπου 120 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει ένα μπάνιο, μια κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια, ένα σαλόνι, τραπεζαρία και μια βεράντα.
Για να υπολογιστεί το κόστος ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τα υλικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
2α) Σωλήνες πλαστικοί χωνευτού τύπου
Υπάρχουν διάφορες ποιότητες και κατηγορίες ανάλογα με την ανθεκτικότητα. Άλλου τύπου σωλήνα χρησιμοποιείται στον τοίχο και άλλο στο δάπεδο. Επίσης, ανάλογα με το πόσα και τι διατομή καλωδίων “Θα περάσουν” μέσα στους σωλήνες, καθορίζεται και η διατομή των σωλήνων.
- Σωλήνας σπιρἀλ Φ16, 30μ
- Σωλήνας ευθύγραμμος Φ13,5 60m
- Σωλήνας ευθύγραμμος Φ16, 150μ
- Σωλήνας ευθύγραμμος Φ21 5μ
- Σωλήνας σπιράλ Φ21 4μ
Κουτιά διακλάδωσης και κουτιά διακοπτών, 50τεμ και 50 τεμ
Το κόστος για τις παραπάνω σωληνώσεις είναι από 85 εως 100 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) ανάλογα με την εταιρεία που παράγει τους σωλήνες και το κατάστημα μεταπώλησης ηλεκτρολογικού υλικού.
2β) Καλώδια και αγωγοί
Οι αγωγοί είναι τα καλώδια που θα περάσουν μέσα στους σωλήνες. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι αγωγοί που θα χρειαστούν είναι:
- ΝΥΑ 1,5m2, 200m
- NYA 2,5m2, 485m
- NYA 4m2, 20m
- NYA 6m2, 24m
- NYYLY (καλώδιο πλακέ) 2×1,5m2 , 20m
- NYYLY (καλώδιο πλακέ) 3×1,5m2, 10m
Λάβετε υπόψη σας οτι στα 2,5 και 1,5 καρέ δεν υπάρχει κάτω από 100m. Άρα αν θέλετε 245m , αναγκαστικά θα πληρώσετε 300m.
Το κόστος των παραπάνω αγωγών ανέρχεται από 180 εως 200 ευρώ ανάλογα με τις εταιρείες. Αυτές οι τιμές μεταβάλλονται συνεχώς λόγω ανατιμήσεων του χαλκού. Οι τιμές αυτές είναι έτσι όπως διαμορφώνονται τον Ιανουάριο του 2019.
2γ) Διακόπτες
Το κόστος των διακοπτών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δείτε το σχετικό μου άρθρο για τους διακόπτες όπου αναλύω το πως θα πρέπει να είναι τα κριτήρια της επιλογής σας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, επιλέξαμε μια σειρά κλασσική μέσης τιμής μιας ξένης εταιρείας. Και αφορά τα εξής:
- 3 απλοί διακόπτες
- 12 διακόπτες αλλέ-ρετούρ
- 3 διακόπτες διπλοί ή κομμυτατέρ
- 32 πρίζες η ρευματοδότες
Το κόστος για αυτούς τους διακόπτες ανέρχεται από 180 εως 200 ευρω
Να σημειωθεί πως δεν περιλαμβάνονται τυχόν πρίζες τηλεφώνου, δικτύου, κεραίας, ηχείων, κλπ
Δείτε το σχετικό μας άρθρο για το πως να επιλέξετε διακόπτες
2δ) Ηλεκτρικός πίνακας και ασφάλειες
Πόσο κοστίζει η αλλαγή ηλεκτρικού πίνακα για την περίπτωση τριφασικού πίνακα.
Ένας τριφασικός πίνακας πρέπει να διαθέτει τα εξής βάση του ΕΛΟΤ:
Για τον γενικό έλεγχο και προστασία:
Έναν τριπολικό γενικό διακόπτη 40Α ή 63Α … 10,5 ευρώ
3 γενικές ασφάλειες 32Α η 40Α… 3,2 ευρώ x 3 τεμάχια = 9,96 ευρώ
Έναν διακόπτη διαρροής 40Α ή 63Α/30mA … 42 ευρώ (40Α)
Μια τριπλή ενδεικτική λυχνία … 11 ευρώ
Για θερμοσίφωνα και κουζίνα
Δυο διπολικούς διακόπτες 40Α … 6,47 ευρώ x 2 = 12,94 ευρώ
Δυο ασφάλειες (25Α και 20Α) για κουζίνα και θερμοσίφωνα … 3,10 x 2 = 6,2 ευρώ
Δυο λυχνίες για τα παραπάνω … 3 ευρώ x 2 = 6 ευρώ
Για τα φορτία
Ασφάλειες 10Α ή 16Α … 3 ευρώ x 10 τεμάχια (για το παράδειγμα μου) = 30 ευρώ
Διάφορα άλλα εξαρτήματα όπως μια γέφυρα, καλώδια για σύνδεση, καλύμματα … 15 ευρώ
Το σύνολο είναι 143,6 ευρώ με το ΦΠΑ χωρίς το κόστος του πίνακα. (πλαστικό η μεταλλικό κουτί εντοιχισμένο ή επίτοιχο στον τοίχο που υποδέχεται τις ασφάλειες). Αυτό το ποσό μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την ποιότητα και την εταιρεία που τα κατασκευάζει.
Η εργασία στοιχίζει από 150 έως 200 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) ανάλογα με τον όγκο της δουλειάς, τον πίνακα, κλπ.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, υποθέτουμε ότι έχουμε έναν πίνακα 40Α και για αυτό έχουμε χρησιμοποιήσει ένα ρελέ διαρροής τριφασικό 40Α. Υπάρχουν τριφασικοί πίνακες πιο ενισχυμένοι που χρειάζονται 63Α ασφάλειες γενικές και ρελέ διαρροής. Σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει λίγο το κόστος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εργασίες πρέπει να πραγματοποιούνται από ηλεκτρολόγο και στην παραπάνω παρουσίαση ΔΕΝ προτείνω σε καμία περίπτωση να κάνετε μόνοι σας τις εργασίες. Είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα όπου πρέπει να υπολογιστούν παράμετροι όπως το τι ασφάλειες θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τα καλώδια στην εγκατάσταση και τα φορτία.
3) Χρόνοι και ενδεικτικό κόστος εργασιών για την ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για το παραπάνω διαμέρισμα των 120 τετ. μ.
Αποτύπωση των αναγκών σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που ΔΕΝ θα αλλάξει … 1 μέρα
Σκαψίματα … 3 έως 5 μέρες
Αγορά υλικών … εσείς ή 2 μέρες
Σωληνώσεις και καλωδιώσεις … 5 μέρες
Σοβαντίσματα και επιχρίσματα γενικά … αφορά τον σοβατζή. Δεν περιλαμβάνεται στις εργασίες του ηλεκτρολόγου.
Τοποθέτηση και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού πίνακα … 1-2 μέρες
Τοποθέτηση διακοπτών μετά το τελικό βάψιμο … 2 μέρες
Το κόστος των εργασιών για την ανακαίνιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για αυτό το διαμέρισμα κυμαίνεται ενδεικτικά από 2500-3000 ευρώ. (Τιμή χωρίς ΦΠΑ). Και είναι ενδεικτικό γιατί κάθε διαμέρισμα έχει ιδιαιτερότητες που δεν μπορούν να γενικευτούν. Φυσικά αυτή η τιμή μπορεί να μεταβάλλεται και ανάλογα με τον κάθε ηλεκτρολόγο. Σε αυτήν την τιμή δεν περιλαμβάνεται η τοποθέτηση φωτιστικών ή κρυφού φωτισμού.
Τι είπαν οι πελάτες μου
Συμπληρώστε την φόρμα για να επικοινωνήσω μαζί σας
Χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος
Πως να επιλέξω φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου?
Πίνακας περιεχομένων