Έξυπνο σπίτι και Airbnb

Πως να μετατρέψετε ένα διαμέρισμα σε Έξυπνο σπίτι και Airbnb

Η ενοικίαση ενός σπιτιού μέσω πλατφόρμας σαν το airbnb έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς ιδιοκτήτες να νοικιάζουν το σπίτι τους. Από την άλλη, οι απαιτήσεις σε χρόνο μπορεί να είναι πολλές. Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε πως μπορείτε να μετατρέψετε το σπίτι που νοικιάζετε σε έξυπνο σπίτι airbnb. Με έξυπνο σπίτι εννοούμε ότι σας δίδεται η δυνατότητα να ελέγχεται εξ ‘αποστάσεως το σπίτι σας και να έχετε περισσότερη οικονομία και ασφάλεια.

1- Καρτοδιακόπτης στην είσοδο του σπιτιού

Με την τοποθέτηση ενός καρτοδιακόπτη στην είσοδο του σπιτιού, σας δίδεται η δυνατότητα να “σβήνουν” όλα τα ηλεκτρικά φορτία του σπιτιού. (κουζίνα, θερμοσίφωνες, πρίζες, φώτα, κλιματιστικά). Αυτό σας παρέχει περισσότερη ασφάλεια αφού θα είστε ήσυχοι ότι οι ενοικιαστές δεν θα έχουν αφήσει κάποια συσκευή αναμμένη. Και δεύτερον, σας παρέχει οικονομία. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενοικιαστές φεύγουν και αφήνουν κλιματιστικά και θερμοσίφωνα αναμμένο. Οι περισσότεροι τουρίστες μένουν ένα μικρό διάστημα στο σπίτι που νοικιάζουν γιατί τον υπόλοιπο χρόνο είναι έξω. Φανταστείτε πόσο οικονομία μπορεί να προσφέρει η δυνατότητα να “σβήνουν” όλα αυτόματα όταν έχουν φύγει.

Πως γίνεται η εγκατάσταση ενός καρτοδιακόπτη?

Αρχικά χρειάζεστε έναν ηλεκτρολόγο ο οποίος θα επισκεφθεί τον χώρο σας για να κατανοήσει τις ανάγκες σας ώστε να σας δώσει μια λεπτομερή προσφορά για την εγκατάσταση ενός καρτοδιακόπτη. Ο καρτοδιακόπτης τοποθετείτε στην είσοδο του σπιτιού, συνήθως πάνω ή κάτω από έναν υπάρχον διακόπτη φωτισμού. Έτσι ώστε να είναι άμεση η πρόσβαση μόλις μπει κάποιος στον χώρο. Ο καρτοδιακόπτης συνδέεται ενσύρματα, μέσω ενός καλωδίου δηλαδή, με τον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού.

Αν η καλωδίωση σας προκαλεί προβλήματα αισθητικής, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να μετατρέψουν τον καρτοδιακόπτη σε ασύρματο.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για το σύστημα με καρτοδιακόπτη στο αντίστοιχο άρθρο

2- Έξυπνη κλειδαριά

Η έξυπνη κλειδαριά είναι μια κλειδαριά που προσαρμόζεται στην υπάρχουσα κλειδαριά μίας πόρτας και σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχεται εξ ‘αποστάσεως την είσοδο σε ένα διαμέρισμα. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε στον χώρο για να δώσετε τα κλειδιά στον επισκέπτη. Μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα στο κινητό του με ένα κωδικό που πληκτρολογεί στην έξυπνη κλειδαριά για να ανοίξει η πόρτα. Αυτός ο κωδικός προγραμματίζεται εξ ‘αποστάσεως και τον αλλάζετε όποτε θέλετε.

Επιπρόσθετα, προσαρμόζεται σχετικά εύκολα στην υπάρχουσα κλειδαριά (αν και θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι συμβατή η κλειδαριά με τον τύπο της πόρτας), έχετε πρόσβαση μέσω κάρτας (σαν πιστωτική), λειτουργεί μέσω WiFi που σημαίνει ότι την ανοίγεται απομακρυσμένα από το κινητό σας και προγραμματίζεται με κωδικό για κάθε επισκέπτη. Κάποιες έξυπνες κλειδαριές έχουν και εσωτερικό συναγερμό σε περίπτωση απόπειρας παραβίασης.

Δείτε κάποια παραδείγματα:

Έξυπνη κλειδαριά πόρτας Yale Keyless Connected

https://www.yale.co.uk/en/yale/couk/products/smart-living/smart-door-locks/keyless-smart-door-lock/

Έξυπνη κλειδαριά της Nuki

https://nuki.io/en/

3- Έλεγχος θερμοσίφωνα ή άλλων συσκευών εξ ‘αποστάσεως από το κινητό

Ο θερμοσίφωνας όπως και κάθε άλλη συσκευή μεγάλου φορτίου όπως ο ηλιακός, ο φούρνος, αντλίες ακόμα και η θέρμανση μπορούν να ενεργοποιούνται εξ ‘αποστάσεως. Υπάρχουν στην αγορά διάφορα έξυπνα ρελέ που είναι συσκευές που δέχονται εντολές μέσω Wifi. Η λειτουργία και εγκατάσταση είναι σχετικά απλή. Το έξυπνο ρελέ δέχεται ένα ρεύμα τροφοδοσίας (input) και “δίνει” ρεύμα σε μια συσκευή που θέλουμε μέσω εντολής που δέχεται από το Wifi. Από το κινητό μας, ενεργοποιούμε ή απενεργοποιούμε την έξυπνη συσκευή από το κινητό μας.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να χειριστούμε τον θερμοσίφωνα ή την θέρμανση από το κινητό μας απομακρυσμένα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε το έξυπνο ρελέ είτε στον πίνακα είτε στο πατάρι ή όπου βρίσκεται ο θερμοσίφωνας και ο τελευταίος να συνδεθεί με το έξυπνο ρελέ. Αντίστοιχα αν θέλουμε να χειριστούμε την θέρμανση, θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στον θερμοστάτη. Εναλλακτικά για την θέρμανση υπάρχουν έξυπνοι θερμοστάτες Wifi που έχουν ενσωματωμένη αυτήν την δυνατότητα.

Προϋπόθεση θα είναι να έχει γίνει πρόβλεψη του τι θα συμβεί στην περίπτωση που σβήσει το ρούτερ και χαθεί το σήμα WiFi, χαλάσει το έξυπνο ρελέ ή χάσουμε το κινητό μας. (η ξεμείνουμε από μπαταρία στο κινητό). Για παράδειγμα, εάν ανάψω εξ ‘αποστάσεως τον θερμοσίφωνα και για κάποιο λόγο δεν έχω πια το κινητό μου ή χαθεί το σήμα WiFi στο σπίτι, τότε θα πρέπει να έχουμε προβλέψει στον αυτοματισμό της εγκατάστασης να σβήσει ο θερμοσίφωνας έτσι και αλλιώς μόνος του.

Τα έξυπνα ρελέ είναι εξαιρετικές λύσεις για τέτοιες εφαρμογές όπως επίσης για τον φούρνο. Αν δεν είμαι σίγουρος ότι έκλεισα τον φούρνο ή τον θερμοσίφωνα, μπορώ από το κινητό μου να απενεργοποιήσω αυτές τις συσκευές εξ ‘αποστάσεως. Μια ακόμα περίπτωση είναι σπίτια όπου ζουν ηλικιωμένοι και που συνήθως οι νεότεροι έχουν την έννοια αν έκλεισαν συσκευές όπως τον φούρνο.

Σε ότι αφορά την θέρμανση, οι έξυπνοι θερμοστάτες κάνουν εξαιρετική δουλειά αλλά συνήθως είναι ακριβοί. Στην περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε το κόστος, χρησιμοποιούμε ένα έξυπνο ρελέ που ελέγχει τον υπάρχον θερμοστάτη ο οποίος θα είναι ρυθμισμένος σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να στοιχίζει από 150 ευρώ ενώ το έξυπνο ρελέ κοστίζει από 12 ευρώ.

4 -Έλεγχος φωτισμού εξ ‘αποστάσεως από το κινητό

5 – Μετρήσεις κατανάλωσης, θερμοκρασίας, υγρασίας

Ζητήστε προσφορά για την εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού για ενοικιαζόμενο διαμέρισμα τύπου airbnb

Γιάννης Δενδρινός, ηλεκτροτεχνίτης, τεχνικός αυτοματισμών

Λευκών Ορέων 19 – Χαλάνδρι

Τ. 6939832608

e-mail: [email protected]


Συμπληρώστε την φόρμα για να επικοινωνήσω μαζί σας


Διαβάστε τι είπαν πελάτες μου:

Φίλιππος, Οικία στην Κερατέα

Βρήκα τον Κ. Δενδρινό από το διαδίκτυο και του ζήτησα να αναλάβει την εγκατάσταση ενός συστήματος επιτήρησης τάσης και προστασίας από κεραυνούς στο σπίτι μας στην Κερατέα. Η περιοχή φημίζεται για τις συχνές πτώσεις τάσης και κάθε βδομάδα, καιγόταν τουλάχιστον μία συσκευή. Μετά την εγκατάσταση των συστημάτων, δεν είχαμε ξανά πρόβλημα. Από την αρχή, ο Κ. Δενδρινός μας πρότεινε αναλυτικά λύσεις και τιμές. Είναι επεξηγηματικός, ευγενικός, συνεπής και άριστος τεχνικός.

Χατζηαντωνίου Παύλος, Οικία στην Αγία Παρασκευή

“Ο Κ. Δενδρινός με καθοδήγησε για όλα τα θέματα που αφορούν την εγκατάσταση του ηλεκτρικού φορτιστή. Από τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει γραφειοκρατικά εως και το τι υλικά θα χρειαστούν. Συγκεντρώνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και με απάλλαξε από πολύ χάσιμο χρόνου. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα”

Γιώργος, Οικία στην Πετρούπολη

Ζητήσαμε από τον Κ. Δενδρινό να αναλάβει την ανακαίνιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του γραφείου μας. Συνεπής εξαρχής και αναλυτικός στις προτάσεις τους. Μέχρι το πέρας του έργου, ήταν κοντά μας σε όλες τις απαιτήσεις. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εκτός από καλό τεχνικός, είναι πάνω από όλα ανθρώπινος και κατανοεί τις απαιτήσεις του πελάτη.



Χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα

Διαβάστε το άρθρο και μάθετε περισσότερα για την προστασία από υπερτάσεις της οικιακής εγκατάστασης ή του φορτιστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ για Εγκατάσταση Υποδομών Επαναφόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος

Πως να επιλέξω φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου?