Τοποθέτηση θερμοστάτη χώρου

Για την τοποθέτηση θερμοστάτη χώρου, τι να επιλέξω?

θερμοστάτης χώρου και τι χρειάζεται

Η τοποθέτηση θερμοστάτη χώρου και ότι πληροφορίες απαιτούνται. Ο θερμοστάτης χώρου είναι μια συσκευή που ελέγχει το την θέρμανση ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου. Σε αυτό το άρθρο δίνουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση του θερμοστάτη και τις ιδιαιτερότητες του.

Τύποι θερμοστατών

Με απλά λόγια, υπάρχουν δύο τύποι θερμοστατών. Ο ένας είναι ο αναλογικός και ο άλλος είναι ο ψηφιακός. Ο ψηφιακός θερμοστάτης χώρου είναι πιο ακριβός από τον αναλογικό, αν συγκρίνουμε δυο θερμοστάτες της ίδιας εταιρείας. Ο ψηφιακός θερμοστάτης έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τον αναλογικό γιατί ουσιαστικά ελέγχει την θερμοκρασία του χώρου ψηφιακά, δηλαδή με μια ηλεκτρονική πλακέτα.


Χρονοδιακόπτης στον θερμοστάτη

Οι ψηφιακοί θερμοστάτες χωρίζονται χονδρικά σε δυο κατηγορίες:

  • ο απλός ψηφιακός θερμοστάτης χώρου
  • o προγραμματιζόμενος ψηφιακός θερμοστάστης. 

Ο προγραμματιζόμενος ψηφιακός θερμοστάτης μας δίνει την δυνατότητα να προγραμματίσουμε το πότε θα ανάψει ή θα σβήσει η θέρμανση. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να θέλει την θέρμανση από τις 08 το πρωί μέχρι τις 12. Και μετά να ανάψει ξανά, μετά τις 19.00 μέχρι τα μεσάνυχτα. Επιπρόσθετα μπορεί να θέλουμε να έχει άλλους χρόνους λειτουργίας για το Σάββατο και την Τετάρτη. Όλα αυτά γίνονται με έναν προγραμματιζόμενο ψηφιακό θερμοστάτη.


Θερμοστάτης χώρου με WiFi

Ο θερμοστάτης χώρου με δυνατότητα WiFi είναι ένας θερμοστάτης που συνδέεται με το WiFi του χώρου μας και μας επιτρέπει τα εξής:

  • να ελέγχουμε το άναμμα και σβήσιμο της θέρμανσης από απόσταση από το κινητό μας
  • να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του χώρου που θέλουμε να έχουμε (από απόσταση)
  • να προγραμματίσουμε ή αλλάξουμε τους χρόνους λειτουργίας

Είναι ο πιο ακριβός τύπος θερμοστάτη χώρου και ουσιαστικά έχουμε τις μέγιστες δυνατότητες.

Προτεινόμενοι θερμοστάτες χώρου Wifi:

Αντικατάσταση Θερμοστάτη Χώρου 

Διαθέτει δυνατότητα δημιουργίας κωδικού χρήσης για να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει τοπικά ο χρήστης, για περιπτώσεις τύπου Airbnb. Επιπρόσθετα, είναι από τους λίγους θερμοστάτες Wifi που είναι “διπλής ενεργείας”, που σημαίνει ότι μπορείτε να εκλέξετε ανεξάρτητα και boiler, θερμοσίφωνα ή άλλη συσκευή. Χρειάζεται καλώδιο ουδετέρου. Διαθέτει δυνατότητα προγραμμάτων. Ότι βλέπετε από το κινητό σας, εμφανίζεται στην οθόνη και το αντίστροφο.

Εξαιρετικό θερμοστάτης Wifi της Siemens RDS110


Αντικατάσταση Θερμοστάτη Χώρου

O θερμοστάτης TADO αποτελείται από 2 μέρη. Ο ένας τοποθετείται στον τοίχο. Ενώ το 2ο μέρος το έχετε μαζί σας σε όποιο σημείο του χώρου βρίσκεστε. Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να μετράτε και χειρίζεστε τοπικά όπου βρίσκεστε με την 2η συσκευή. Ενώ το χειρίζεστε επίσης από το κινητό σας. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υποστηρίζει έλεγχο 2ης συσκευής όπως boiler. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να αγοράσετε 2η σετ θερμοστάτη


Αντικατάσταση Θερμοστάτη Χώρου

O θερμοστάτης της Buderus λειτουργεί μόνο με καυστήρες και συστήματα θέρμανσης της Buderus και συνδέεται με καλώδιο BUS. Οι νέοι καυστήρες και συστήματα θέρμανσης λειτουργούν είτε με BUS , είτε με συμβατικά καλώδια. Ο συγκεκριμένος δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης εξωτερικής θερμοκρασίας με εξωτερικό θερμόμετρο, έλεγχο και παρακολούθηση θερμοκρασίας ηλιακού και πολλές άλλες λειτουργίες που δεν διαθέτουν κλασικές πιο γενικευμένες συσκευές όπως η παραπάνω. Μειονέκτημα είναι η έλλειψη δυνατότητας χρήσης μέσω Wifi.

 


Τι γίνεται αν υπάρξει διακοπή του wifi?

Συνήθως σε αυτήν την περίπτωση και ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής, ο θερμοστάτης θα παραμείνει στις αρχικές του ρυθμίσεις. Συνεπώς δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Και συνεχίζετε να έχετε την δυνατότητα να κάνετε χρήση τοπικά.


Πού τοποθετείται ο θερμοστάτης χώρου ?

Ο θερμοστάτης χώρου τοποθετείται συνήθως στο κέντρο του χώρου. Ο λόγος είναι ότι συνήθως στο κέντρο του διαμερίσματος υπάρχει ομοιογένεια στην θερμοκρασία και η μέτρηση που κάνει ο θερμοστάτης χώρου είναι πιο ακριβής. Μετράει τοπικά την θερμοκρασία. Αν έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του χώρου (πχ σε ένα διάδρομο), δεν μπορεί να μετρήσει την θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο. Και επειδή κοντά σε τοίχους που γειτνιάζουν με εξωτερικούς χώρους και παράθυρα, η θερμοκρασία είναι κατά 1-2 βαθμούς πιο χαμηλή λόγω απωλειών, συνηθίζεται να τοποθετείται σε κεντρικούς χώρους.

Συνήθως η τοποθέτηση γίνεται όπου υπάρχει καλωδίωση διαθέσιμη. Το πιο συνηθισμένο μέρος είναι στο κέντρο του χώρου κοντά στον ηλεκτρικό πίνακα.


Πως γίνεται η τοποθέτηση?

Σε υπάρχουσα εγκατάσταση, όπου υπάρχει ήδη θερμοστάτης χώρου, ο ηλεκτρολόγος αφαιρεί τον παλιό και τοποθετεί τον καινούργιο στο ίδιο σημείο. Αν δεν ταιριάζουν οι τρύπες, θα πρέπει να γίνουν καινούργιες. Αν χρειαστεί να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο, θα πρέπει να προεκταθεί το καλώδιο τροφοδοσίας του που είναι συνήθως πίσω από την συσκευή μέσα στον τοίχο. Εκτός και αν εγκατασταθεί ασύρματος θερμοστάτης χώρου. Βλέπε παρακάτω.

Κάποιο θερμοστάτες απαιτούν 3 καλώδια, Φάσης, Ουδετέρου και Επιστροφής (εντολή προς τον καυστήρα). Ενώ άλλοι χρειάζονται μόνο 2 καλώδια, Φάσης και Επιστροφής γιατί τροφοδοτούνται με ρεύμα από μπαταρία.


Τι είπαν οι πελάτες μας…

 

 


Έχετε απορίες; Παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

     

     

    Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου στο 6939.83.26.08

    Γιάννης Δενδρινός, ηλεκτρολόγος, τεχνικός αυτοματισμών

    Λευκών Ορέων 19 – Χαλάνδρι

    Βρείτε μας στο Google my business

    Βρείτε με στο Facebook


    Διαβάστε περισσότερα άρθρα:

    Πως να βάλω χρονοδιακόπτη στο θερμοσίφωνα;

    Πίνακας περιεχομένων