Τι είναι ο μετρητής κατανάλωσης ρεύματος?

Ο μετρητής κατανάλωσης ρεύματος είναι είτε αναλογικό είτε ψηφιακός. Μετράει την κατανάλωση σε κιλοβατόρες (KW/h). Οι ψηφιακοί μετρητές προσφέρουν επιπλέον μετρήσεις για την τάση (Volt) και την ένταση του ρεύματος (Αmper) κατά την κατανάλωση. Υπάρχουν πλέον μετρητές μέσω Wifi όπου παρακολουθείτε από το κινητό σας όλες τις παραπάνω μετρήσεις.

Πόσο στοιχίζει ένας μετρητής κατανάλωσης ρεύματος?

Εξαρτάται. Ένας απλός αναλογικό σαν του ΔΕΔΔΗΕ ξεκινάει από 20 ευρώ ενώ ένα μετρητής τριφασικός ράγας (που τοποθετείται στον πίνακα) κοστίζει από 100 εως 180 ευρώ ανάλογα με τις δυνατότητες του. Ένας μετρητής τριφασικός Wifi που προβάλλει σε εφαρμογή στο κινητό μπορεί να στοιχίζει περίπου 150 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος εγκατάστασης τους.

Πόσο εύκολη είναι η εγκατάσταση του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος?

Η εγκατάσταση του είναι σχετικά εύκολη με την έννοια ότι τοποθετείται στον πίνακα μετά τον γενικό διακόπτη. Δεν απαιτούνται μερεμέτια ή επίπονες εργασίες. πλην του ηλεκτρικού πίνακα. Η εγκατάσταση γίνεται από ηλεκτρολόγο.

Συμφέρει περισσότερο μετρητής wifi?

Ναι, συμφέρει περισσότερο γιατί στο ίδιο κόστος σας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθείται ζωντανά και εξ’ αποστάσεως την κατανάλωση του ρεύματος και ταυτόχρονα κρατάει και ιστορικό.

Ο μετρητής κατανάλωσης ρεύματος ανιχνεύει την ρευματοκλοπή?

Όχι, ο μετρητής δεν μπορεί να δείξει πιθανή ρευματοκλοπή. Όμως σας επιτρέπει να συγκρίνετε τις μετρήσεις με τον μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ και να παρακολουθείται ζωντανά τις καταναλώσεις. Μπορείτε να συγκρίνετε περιόδους κατανάλωσης.

Τι τύποι μετρητών υπάρχουν?

Υπάρχουν οι μετρητές ράγας που διαχωρίζονται σε μονοφασικούς και τριφασικούς ανάλογα με τι ηλεκτρικό πίνακα έχετε. Επίσης διαχωρίζονται σε αυτούς που μετράνε μόνο κιλοβατώρες (κατανάλωση) ή και άλλα μεγέθη όπως τάση, ένταση, κλπ. Υπάρχουν αναλογικοί και ψηφιακοί. (με ένδειξη σε οθόνη). Και διαχωρίζονται και σε αυτούς που κρατάνε ιστορικό ή όχι. Όλα τα παραπάνω αφορούν οικιακούς μετρητές από 40Α εως 63Α.

Προτεινόμενοι μετρητές κατανάλωσης

Μετρητής κιλοβατώρας ψηφιακός kWh μονοφασικός ή τριφασικός ράγας της ABB

O μετρητής κατανάλωσης ρεύματος αυτός εγκαθίσταται στον ηλεκτρικό σας πίνακα μετά τον γενικό διακόπτη και “μετράει” ότι ρεύμα διέρχεται και καταναλώνεται. Είναι όσο 1 ή 4 ασφάλειες σε μέγεθος ανάλογα με τον τύπο. Αφορούν οικιακές εγκαταστάσεις από 40Α εως 63Α.

Δείτε τους μετρητές κατανάλωσης ρεύματος ράγας

Μετρητής κατανάλωσης ρεύματος Wifi μονοφασικός ή τριφασικός

Ο μετρητής αυτός εγκαθίσταται στον πίνακα. Ελέγχει και μετράει είτε 1 ή 3 φάσεις. Εκπέμπει ένα σήμα μέσω Wifi το οποίο παρακολουθείτε την κατανάλωση από εφαρμογή εγκατεστημένη στο κινητό σας. Μπορεί η εφαρμογή να χρησιμοποιείται από πολλά κινητά. Κρατάει ιστορικό καθόλα την διάρκεια του χρόνου. Παρουσιάζει επίσης την αυξομείωση της τάσης (Volt) και ρεύματος (Αμπέρ).

Τα παραπάνω προσφέρουν την δυνατότητα να παρακολουθούμε και τυχόν αυξομειώσεις αλλά και τι συσκευές είναι ενεργοβόρες. Έχει επιπρόσθετα την δυνατότητα Alarm όταν υπερβαίνει η γενική κατανάλωση κάποιο όριο.

Η συγκεκριμένη συσκευή δίνει μια επιπρόσθετη δυνατότητα να εκλέξουμε ένα φορτίο. Να ανάψουμε ή σβήσουμε για παράδειγμα τον θερμοσίφωνα ή άλλη συσκευή.

Στην παρακάτω φωτογραφία, βλέπουμε εικόνες από την εφαρμογή στο κινητό.

Συσκευή μέτρησης κατανάλωσης Shelly

Ο μετρητής κατανάλωσης ρεύματος Shelly 3EM έχει κόστος 135 ευρώ + 5 ευρώ η αποστολή της.

Περισσότερες πληροφορίες προδιαγραφών

Μέτρηση κατανάλωσης συσκευών στο παρακάτω βίντεο

Ποιες συσκευές είναι ενεργοβόρες?

Ο θερμοσίφωνας

Ο βραστήρας

Ο φούρνος και η εστία

Η σιδερώστρα

Το στεγνωτήριο ή σεσουάρ

Διαβάστε περισσότερα για έλεγχο συσκευών μέσω Wifi όπως θερμοσίφωνας

Εγκατάσταση χρονοδιακόπτη θερμοσίφωνα μέσω Wifi

Τι είπαν οι πελάτες

Φόρμα επικοινωνίας

    Επικοινωνία

    Γιάννης Δενδρινός | Ηλεκτρολόγος | Τεχνικός αυτοματισμών

    Λευκών Ορέων 19 – Χαλάνδρι

    Βρείτε με στο Google my business

    Find me on Facebook

    Leave a comment