Τι περιλαμβάνει η εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου? Η ερώτηση είναι πλέον επίκαιρη καθώς η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτατα. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε το κόστος μιας εγκατάστασης ανά περίπτωση.
Διαβάστε περισσότερα: Eγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτουΤι πρέπει να υπολογίσετε για την εγκατάσταση του ηλεκτρικού φορτιστή
- Κόστος υλικών ηλεκτρολογικής εγκατάστασης φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου
- Κόστος εργασίας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος
- Κόστος παρελκόμενων για τον έλεγχο ή διαχείριση της φόρτισης
- Κόστος τροποποίησης ΥΔΕ (Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη)
- Κόστος ηλεκτρικού φορτιστή
Φορητός φορτιστή 3,7kW
Σε αυτήν την περίπτωση, υποθέτουμε ότι θα κάνετε χρήση του φορτιστή που σας παρέχεται με το ηλεκτρικό όχημα όπως φαίνεται παρακάτω:
Αυτός ο φορτιστής που συνήθως παρέχεται με το αυτοκίνητο, συνδέεται από την μία με το αμάξι και από την άλλη σε μια απλή πρίζα σούκο.
Σταθμός φόρτισης 7Κw μονοφασικός
Σε αυτήν την περίπτωση υποθέτουμε ότι αγοράζετε έναν μόνιμο μονοφασικό φορτιστή 7 kW όπως ο παρακάτω:
Υποθέτουμε ότι στο parking ενός σπιτιού θέλουμε να εγκατασταθεί o επιτοίχιος μόνιμος φορτιστής ο οποίος θα εγκατασταθεί μέσα σε μεταλλικό ερμάριο με κλειδί. Βρίσκεται στα 20m από τον κεντρικό πίνακα του σπιτιού. Δίπλα στον φορτιστή θα εγκατασταθεί ηλεκτρικός πίνακας στεγανός που κλειδώνει με όλες τις απαραίτητες διατάξεις όπως ορίζει ο κανονισμός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Μεταβείτε στην σελίδα πακέτα εγκατάστασης
Σταθμός φόρτισης τριφασικού ηλεκτρικού φορτιστή 11 kW
Σε αυτήν την περίπτωση υποθέτουμε ότι αγοράζετε έναν μόνιμο τριφασικό φορτιστή 11kW όπως ο παρακάτω:
Υποθέτουμε ότι στο parking ενός σπιτιού θέλουμε να εγκατασταθεί o επιτοίχιος μόνιμος φορτιστής ο οποίος θα εγκατασταθεί μέσα σε μεταλλικό ερμάριο με κλειδί. Βρίσκεται στα 20m από τον κεντρικό πίνακα του σπιτιού. Δίπλα στον φορτιστή θα εγκατασταθεί ηλεκτρικός πίνακας στεγανός που κλειδώνει με όλες τις απαραίτητες διατάξεις όπως ορίζει ο κανονισμός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Μεταβείτε στην σελίδα πακέτα εγκατάστασης
Πόσο κοστίζουν τα υλικά και η εργασία για την διαχείριση φόρτισης?
Το σύστημα διαχείρισης της ηλεκτρικής φόρτισης σας χρειάζεται στην περίπτωση που επιθυμείτε ο φορτιστής να μειώνει την ένταση της φόρτισης ώστε να μην υπερφορτωθεί η εγκατάσταση ενώ ανοίγετε άλλα φορτία στο σπίτι. Για παράδειγμα: αν ανοίξετε όλες τις συσκευές όπως φούρνο, κλιματιστικά και θερμοσίφωνα σε μια μονοφασική εγκατάσταση 32Α (8kVA), πιθανών με την μέγιστη ένταση στην χρήση του φορτιστή, να “πέσει” η γενική ασφάλεια.
Για να αποφύγετε αυτήν την συνθήκη, υπάρχουν 2 λύσεις:
Διαχειριστής φορτίου ή Power Boost ή Dynamic Load Management
Συνεπώς για να μην ελέγχετε “πρακτικά” την εγκατάσταση, το σύστημα διαχείρισης φορτίου κάνει αυτόματα την εργασία του να μειώσει την ένταση του φορτιστή, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο:
Κάθε φορτιστής υποστηρίζει διαφορετική συσκευή διαχείρισης φορτίου. Για παράδειγμα, ένας φορτιστής της εταιρείας GARO, που λειτουργεί μονοφασικά, υποστηρίζει έναν διαχειριστή φορτίου GNM1D-RS485 που παράγεται από την ίδια εταιρεία. Δείτε πως είναι εγκατεστημένο στον πίνακα όπως φαίνεται σε βίντεο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συσκευή σαν 3 ασφάλειες που τοποθετείται στον πίνακα και συνδέεται με ειδικό καλώδιο ανεστραμμένου τύπου ή UTP με τον φορτιστή.
Μεταβείτε στην σελίδα πακέτα εγκατάστασης
Χειροκίνητος έλεγχος μέσω συσκευής ελέγχου κατανάλωσης μέσω εφαρμογής Wifi
Σε αυτήν την περίπτωση, τοποθετείται μια συσκευή ελέγχου και παρακολούθησης της κατανάλωσης (kW/h) της συνολικής εγκατάστασης. Καθώς ανάβετε τα φορτία και τον φορτιστή, παρακολουθείτε μέσω κινητού σε εφαρμογή την κατανάλωση. (ακόμα και τα Volt, Amper, kW). Λειτουργεί σαν ένας κοινός ψηφιακός μετρητής ο οποίος είναι και Wifi. Οπότε θα γνωρίζετε πότε να μειώσετε την ένταση φόρτισης από την εφαρμογή ελέγχου του φορτιστή που έτσι και αλλιώς διαθέτουν.
Επιπρόσθετα, σας δίνει την δυνατότητα καταγραφής της κατανάλωσης σε ιστορικό cloud.
Με αυτήν την συσκευή μπορείτε, από την ίδια εφαρμογή, να εκλέξετε και ένα φορτίο μέσω Wifi. (πχ. φωτισμό, θερμοσίφωνα ή οτιδήποτε άλλο)
Θα πρέπει να υπάρχει Wifi στον χώρο του πίνακα.
H παρακολούθηση της κατανάλωσης όπως φαίνεται στην εφαρμογή στην παρακάτω εικόνα:
Πρόκειται για έναν μετρητή της εταιρείας Shelly
Τι είπαν οι πελάτες μου
Φόρμα επικοινωνίας
Λογαριασμοί Κατάθεσης:
ALPHA BANK
GR45 0140 3600 3600 0200 2011 215 – ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΩΜΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
GR42 0171 6090 0066 0913 6656 011 – ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΩΜΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
GR76 0110 1780 0000 1780 0966 958 – ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΩΜΑ
Με την κατάθεση, θα λάβετε το νόμιμο παραστατικό. (Τιμολόγιο ή Απόδειξη)
Παρακαλώ να αναφέρετε στην αιτιολογία το ονοματεπώνυμο σας.
Δενδρινός Ιωάννης | ΑΦΜ: 047680723 | ΔΟΥ Χολαργού | Λευκών Ορέων 19 Χαλάνδρι
Ο Γιάννης Δενδρινός είναι τεχνικός αυτοματισμών και ηλεκτροτεχνίτης. Πιστοποιημένος εγκαταστάτης οικιακών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Έχει εκπονήσει πολλαπλές εγκαταστάσεις σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αυτοματισμών για έλεγχο μέσω Wifi και ηλεκτρολογικά έργα τα τελευταία 20 χρόνια.
Χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος
Πως να επιλέξω φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου?
Πίνακας περιεχομένων